Председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси нареди

...
Председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси нареди
Коментари Харесай

Какви обвинения може да бъдат повдигнати на Тръмп?

Председателката на Камарата на представителите в Съединени американски щати Нанси Пелоси подреди на правната комисия към долната камара на Конгреса да изготви обвинителния акт за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Ето лист на евентуалните обвинявания, които може да му бъдат повдигнати.

Корупция

През септември демократите започнаха следствие, концентрирано върху настояването на Тръмп Украйна да организира следствия, които може да го облагодетелстват в политически проект и да навредят на някогашния вицепрезидент Джо Байдън - един от водещите претенденти за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Представители на администрацията на Тръмп обявиха на обществените чувания в Конгреса, че Белият дом е задържал близо 400 милиона $ помощ за Украйна в региона на сигурността, с цел да окаже напън върху украинския президент да разгласи желаните от Тръмп следствия.
На конференция на 14 ноември Пелоси дефинира държанието на Тръмп като корупция, откакто в продължение на седмици демократи го назоваха " услуга против услуга ".

" Предоставянето или задържането на военна помощ в подмяна на обществено изказване или подправено следствие на избори е рушвет ", съобщи Пелоси. " Това е подкупване ", добави тя.

Очевидно е привлекателно държанието на Тръмп да бъде несъмнено като корупция, споделят правни специалисти: това освен е лесна за разбиране идея, само че и е едно от двете закононарушения, даващи съображение за импийчмънт, упоменати категорично в американската конституция.

В конституцията написа, че президентът може да бъде подложен на импийчмънт за " държавна измяна, корупция или други тежки закононарушения и престъпления ".

Злоупотреба с власт

Някои правни специалисти допускат, че вместо да упрекват Тръмп в корупция въз основа на дейностите му по отношение на Украйна, демократите от Камарата на представителите може да квалифицират по-общо неговото държание като корист с власт.
Политическата корупция е строго дефинирана в американското законодателство и съидейниците на Тръмп от Републиканската партия евентуално ще заявят, че демократите не могат да потвърдят, че Тръмп е направил сходно действие.

Много правни специалисти споделят, че импийчмънтът е политически, а не правосъден развой, и че демократите от Камарата на представителите не са задължени да одобряват дефиницията на корупцията в Наказателния кодекс на Съединени американски щати.

Възпрепятстване на работата на Конгреса

В отчет от тази седмица демократите от долната камара на Конгреса обявиха, че Тръмп е попречил тяхното следствие, в това число като е отказвал да даде документи и свидетелски показания на водещите си съветници, пробвайки се да накара държавни чиновници да не свидетелстват и сплашвайки очевидци.

Възпрепятстване на правораздаването

Някои демократи от Камарата на представителите пробваха да се концентрират единствено върху Украйна; съгласно други Тръмп би трябвало да бъде подложен на импийчмънт и въз основа на оповестения през март 448-страничен отчет на специфичния прокурор Робърт Мълър.

Мълър разказа в детайли съветската интервенция в изборите през 2016 година посредством поредност от хакерски и пропагандни дейности, както и контакти сред предизборния щаб на Тръмп и Москва.

В отчета на Мълър, оповестен в редактирана форма през април, се загатват към 10 случая, при които Тръмп е подхванал дейности за възпрепятстване на следствието.

Мълър не оправда Тръмп по обвиняването във възпрепятстване на правораздаването, само че Уилям Бар, назначен от Тръмп за основен прокурор, реши по-късно, че президентът не е направил сходно нарушаване.
Както Тръмп, по този начин и Москва отхвърля да се е месила в изборите.

Ако следената от демократите Камара на представителите утвърди с болшинство обвиняванията в импийчмънт, Тръмп ще бъде съден в Сената, където републиканците имат болшинство. Изглежда обаче малко евентуално нужното болшинство от две трети от сенаторите да поддържа отстраняването на президента от поста. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР