Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси

...
Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси
Коментари Харесай

Нанси Пелоси ще посети Армения заради новите сблъсъци край Нагорни Карабах

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси заяви, че възнамерява посещаване в Армения през уикенда. Повод за него са новите конфликти сред Ереван и Баку в региона на Нагорни Карабах .

Пелоси не изложи елементи за визитата си поради „ ограничения за сигурност “, само че добави, че с нея ще пътуват няколко конгресмени, измежду които и демократът от Калифорния Джаки Спайър , която е от арменски генезис. Тя е на посещаване в Европа във връзка със среща на парламентарни представители на страните от Г-7. В петък лидерката на долната камара на Конгреса се срещна с канцлера на Германия Олаф Шолц .

„ Във всеки случай става дума на първо място за човешките ни права и уважението към достолепието и личността на всеки човек “, сподели тя.

Преди дни Армения и Азербайджан започнаха нови конфликти между тях в региона на Нагорни Карабах. До момента двете страни са дали. От четвъртък беше контрактувано прекъсване на огъня.

Това бяха най-сериозните конфликти сред двете страни от края на войната през 2020 година Тогава имаше месеци на смъртоносни борби за надзор на отделилия се район. Армения загуби надзор над елементи от Нагорни Карабах и седем прилежащи области след шестседмична война, която докара до над 6500 убити и приключи с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия. Близо 2000 съветски бойци бяха ситуирани на място, с цел да следят обстановката.

Армения поддържа доста близки взаимоотношения с Русия, а министър председателят Никола Пашинян към този момент се обърна към ръководената от Москва Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС) . Той въпреки всичко добави, че Ереван не вижда военна интервенция като единствената опция, „ тъй като има и политически и дипломатически благоприятни условия “.

Преди седмици аудиенция на стана мотив на съществено изостряне на връзките сред островната страна и Китай, както и сред Пекин и Вашингтон.

През ноември в Съединени американски щати ще се проведат избори за конгресмени и част от местата в Сената, което може да докара до смяна в контрола над Конгреса, който в този момент е напълно в ръцете на демократите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР