Председателката на Европейската комисия заплаши да предприеме действия срещу Полша

...
Председателката на Европейската комисия заплаши да предприеме действия срещу Полша
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен заплаши с действия срещу Полша

Председателката на Европейската комисия заплаши да предприеме дейности против Полша в отговор на решението на Конституционния съд на страната, съгласно което някои закони на Европейски Съюз са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има преимущество пред европейските закони, осведоми ДПА.

Урсула фон дер Лайен означи на съвещание на еврокомисарите, че първичният разбор на решението на Конституционния съд на Полша показвал, че то основава съществени проблеми за 27-членния блок, посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

В случай, че тези опасения се потвърдят от по-задълбочено изследване на последствията от решението, Фон дер Лайен уточни няколко разновидността като отговор.

Те включват иницииране на още една наказателна процедура против Полша, което може да докара до дело пред Съда на Европейски Съюз и в последна сметка да докара до финансови наказания против Варшава.

Нов механизъм за господство на правото на Европейски Съюз също може да бъде въведен в деяние, посочи Симсон. Той разрешава да се удържат заплащания от бюджета на Европейски Съюз на страни, за които се счита, че нарушават законодателството на Европейски Съюз.

Брюксел към този момент е почнал процедура по " член 7 " против Полша за нарушение на полезностите на Европейски Съюз, което може да докара до прекъсване на правото на глас в Съвета на Европейски Съюз на страната.

Европейската комисия задейства процесите през 2017 година по отношение на полските промени в правосъдната система, само че казусът изчезна с години.

Все отново фон дер Лайен може да разшири обсега на делото, с цел да включи последното решение на Конституционния арбитражен съд.

Съдът постанови при започване на октомври, че някои детайли от правото на Европейски Съюз нарушават полската конституция, като по този метод дават преимущество на националното законодателство пред правото на Европейски Съюз.

Европейската комисия е на мнение, че правото на Европейски Съюз като цяло има преимущество пред националното законодателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР