Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи ЕС

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи ЕС
Коментари Харесай

Фон дер Лайен предложи ЕС да помогне на Украйна с още 5 милиарда евро

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи Европейски Съюз да даде финансова помощ от 5 милиарда евро, с цел да се помогне на Украйна да се оправи с последствията от войната, заяви Франс прес.

Това е втори транш от пакета на стойност до 9 милиарда за 2022 година, препоръчан на 18 май.

" Днес Комисията предлага спомагателна макрофинансова помощ от 5 милиарда евро за Украйна ", разгласи тя в Туитър.

Предстои тази помощ, предоставяна под формата на заеми, да бъде утвърдена от 27-те страни членки на Европейски Съюз. Очаква се тя да бъде разисквана в петък на среща на финансовите министри в Прага, прибавя Българска телеграфна агенция.

На 12 юли двадесет и седемте страни членки на Европейски Съюз утвърдиха отпущането на първия транш от 1 милиард евро в границите на тази макрофинансова помощ. Тази сума беше изплатена при започване на август. От обещаната оптималната сума от девет милиарда, Европейски Съюз би трябвало да даде " до три милиарда евро " на Украйна тази година. Тази сума " ще бъде освободена допустимо най-скоро ", разгласи Комисията в прессъобщение в сряда.

Между страните членки на Европейски Съюз съществува разделяне по отношение на методите за финансиране на тази помощ, което забавя процеса. Макрофинансовата помощ (МФП) е помощ, която Европейски Съюз дава на прилежащи страни, изправени пред съществени проблеми с платежния баланс, в допълнение към помощта от Международния валутен фонд (МВФ).

Киев се нуждае от пет милиарда $ на месец, с цел да поддържа стопанската система на страната, сподели украинският финансов министър Сергей Марченко през май.

Деветте милиарда евро от Европейски Съюз са част от по-широки интернационалните старания, ръководени по-специално от Съединени американски щати и другите страни от Г-7 и възлизащи общо на 39 милиарда, сподели европейски посланик пред публицисти. Той посочи, че тази сума може да се окаже незадоволителна, тъй като е изчислена с допускането, че военната интервенция на Русия в Украйна ще завърши през август.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР