Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Приоритет срещу миграцията е укрепването на българо-турската граница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни като приоритет при оперативните ограничения против незаконната миграция укрепването на българо-турската граница.

След края на първия ден от съвещанието на европейските водачи в четвъртък тя напомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е показала в детайли дейностите на Комисията по пакта за миграцията и убежището, съобщи БНР.

" По отношение на оперативните ограничения фокусът беше и остава на първо място върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни плана за ръководство на границите - по какъв начин се оправяме с пристигналите мигранти на границата освен в България, само че и в Румъния, както и да се покажат най-хубавите практики освен това ръководство за бързите процедури за предоставяне на леговище или за завръщането, " сподели още тя.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще помогне за организирането на конференция, отдадена на връщането на украинските деца, отведени в Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това е извънредно увещание за най-мрачните времена от нашата история, това, което се случва там, да се депортират деца. Това е военно закононарушение ", съобщи тя след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз.

Миналата седмица Международният углавен съд издаде заповед за арест, в която упреква съветския президент Владимир Путин във военни закононарушения за това, че е направлявал депортирането на украински деца.

По данни на Киев след нахлуването на Москва на 24 февруари 2022 година в Русия са били отведени над 16 000 украински деца и твърди, че доста от тях са били настанени в институции и приемни фамилии.

Фон дер Лайен съобщи, че ще работи с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки за активизиране на интернационална поддръжка за тяхното връщане.

" Днес знаем, че от 16 200 депортирани деца до момента са се завърнали единствено 300 и тези незаконни дейности изцяло оправдават заповедите за арест, издадени от Международния углавен съд ", сподели тя.

" Ние сме в самото начало на доста тежка работа, стремим се да обединим интернационалния напън, с цел да предприемем всички вероятни ограничения за определяне на местонахождението на тези деца.

" И се стремим да спомагаме на органите на Организация на обединените нации и на съответните интернационалните организации за приемане на по-добра и по-пълна информация за децата, които са били депортирани в Русия ", сподели тя.

" Това включва и децата, които по-късно са били осиновени или трансферирани в съветски приемни фамилии. "

Фон дер Лайен благодари и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който се обърна към 27-те водачи на Европейски Съюз по-рано по време на срещата на върха, за това, че е предложил поддръжката на организациите на Организация на обединените нации в тези старания. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР