Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази загриженост

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази загриженост
Коментари Харесай

Фон дер Лайен притеснена от китайски телекомуникационен гигант в Европа

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази угриженост от присъединяване на китайския телекомуникационен колос " Хуауей " в разширението на мобилната мрежа 5 Джи (5G), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако съществува риск данните на жителите или на фирмите да бъдат употребявани (в сходство с китайски закон за тайните служби), не можем да приемем това " в Европа, съобщи Фон дер Лайен в оповестено през днешния ден изявление за немското сп. " Шпигел ".

Законът, който има поради председателката на Европейска комисия, изисква компании като " Хуауей " да предават информация на китайските управляващи.

По-бърза и по-мощна, технологията 5G е " основен фактор за предпазените потоци от данни в Европа ", акцентира Фон дер Лайен, до момента в който Европейската комисия се готви да предложи общи за цяла Европа стандарти по въпроса.

" Един от тези стандарти би трябвало да изисква фирмите, които ни доставят тези изключително чувствителни технологии, да бъдат самостоятелни и да не може да бъдат принуждавани от техните държавни управления да предават данни ", прибавя ръководителката на изпълнителната власт на Европейски Съюз.

В началото на декември 28-те страни от Европейски Съюз се споразумяха да " вземат под внимание политическия режим, в който работят снабдители от трети страни ", с цел да се понижат рисковете за сигурността, свързани с развиването на 5G на Стария континент.

Макар в декларация по въпроса да не се загатват категорично Китай и доставчикът " Хуауей ", за всички е ясно какво се има поради.

Технологиите 5G в Европа са една от главните тематики за икономическо и политическо напрежение сред Европейски Съюз и Китай в миг, когато двата мощни играча желаят да развиват ново стратегическо партньорство през 2020 година

Вашингтон към този момент забрани " Хуауей " в Съединени американски щати и желае това да направи и Европейски Съюз, изтъквайки опасности от шпионаж от страна на Пекин. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР