Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Макрон за премахване вота с единодушие в Съвета на ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон се оповестиха в интерес на смяна на договорите на Европейски Съюз и премахването на вота с единогласие в Съвета на Европейски Съюз - те споделиха това в речите си на заключителното съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се организира в Страсбург.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че поддържа всичко, което може да направи по този начин, че европейските демокрации да работят по-добре.

" Винаги съм твърдяла, че гласуването с цялостно болшинство в някои основни области просто към този момент няма смисъл, в случай че желаеме да вървим напред. Искам ясно да заявя, че постоянно ще съм на страната на тези, които желаят да реформират Европейски Съюз, тъй че да работи по-добре.

Вие ни казахте накъде желаете да върви Европа. Сега ние би трябвало да намерим допустимо най-краткия път до такава степен - или като използваме пълноценно това, което е заложено в договорите, или посредством смяна на договорите, в случай че се постанова ".

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, също поддържа смяната на договорите за Европейски Съюз:

" Искам ясно да заявя през днешния ден, че един от пътищата на тези промени е свикването на Конвент за преразглеждане на договорите. Това е предложение на Европейския парламент и аз го утвърждавам ".

Същевременно се разбра, че България и още 9 страни членки към този момент събират поддръжка за нон пейпър срещу смяна на договорите и на ролята на Европейския парламент. По-късно президентът Макрон призна, че има различия по въпроса и те ще бъдат разисквани на срещата на европейските водачи през юни “.

Днес завърши работата на жителите на Европейски Съюз, които в продължение на година даваха своите оферти по другите политики на Общността.

Президентът Макрон още веднъж напомни това, което войната към този момент ни е показвала, че би трябвало по-бързо да излезем от изкопаемите горива, с цел да прекъснем зависимостта си от Русия, да развием възобновимите източници и да защитим европейските жители от високите цени. Също по този начин той подчертава и върху нуждата да се избегне продоволствена рецесия.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола съобщи, че след 24 февруари сме изправени пред нова действителност, която назова " средновековна експанзия, която промени света " и предизвести, че обстановката ще става по-различна и рискова.

" Тези, които са били от другата страна на желязната завеса, ще ви кажат, че няма опция на Европа ", акцентира тя.

Членът на изпълнителния съвет на Конференцията и евродепутат от " Обнови Европа " Ги Верховщадт дефинира войната, която Путин води против Украйна, като " война на нелибералната автокрация против демократичната народна власт " и още:

" След 2019 година стартира пандемията, която засегна милиони, умъртви стотици хиляди души, а в този момент 77 години след края на Втората международна война още веднъж бушува опустошителна война на европейска земя, която е резултат от бруталната експанзия и избива хиляди цивилни - мъже, дами и деца. Това е война на нелибералната автокрация против демократичната народна власт, на съветската грубост против нашите европейски полезности. Вижте разликата в това по какъв начин се отбелязва 9-ти май на двете места - в Москва с церемониал с делириум на оръжия и танкове, а тук, в Страсбург - с фестивал на жителите, с нашите европейски водачи, които показват възкресената вяра в общия ни кротичък план. Тук е разликата ".

Верховщадт видя проблем от властническа опасност освен от Русия:

" Този антидот е нужен неотложно за демократичната система, която постепенно умира пред очите ни, защото е отровена от всемогъщите логаритми на господин Мъск и господин Зукърбърг, който вижда хората единствено като профили. Също от спонсорираните от страната съветски хакери или от китайските ботове, които третират жителите като обществени психопати поради това, което вършат ".

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР