Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обвини

...
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обвини
Коментари Харесай

ЕС обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната срещу Украйна

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен упрекна Русия, че употребява доставките на храни като оръжие във войната си против Украйна, предадоха международните организации.

Думите ѝ пристигнаха на фона на покачващите се цени на зърното, олиото и други хранителни артикули на международния пазар. Тенденциите започнаха след нахлуването на Москва в Украйна, която е един от най-големите производители на пшеница в света.

"В окупирана от Русия Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени ресурси и машини... А съветски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, цялостни с пшеница и слънчоглед ", сподели Фон дер Лайен по време на срещата на Световната стопански конгрес (WEF) в Давос, Швейцария, в сряда.

"Русия в този момент натрупа личния си експорт на храни като форма на изнудване - задържа доставките, с цел да увеличи международните цени, или търгува пшеница в подмяна на политическа поддръжка. Тя употребява глада и зърното, с цел да упражни въздействие ", сподели още Фон дер Лайен.

По думите ѝ за някои това е съживило мемоари от едно "тъмно минало – времената на руските конфискации на реколтата и опустошителния апетит от 30-те години на предишния век " - отпратка към проведения от Йосиф Сталин.

По-рано Русия упрекна Запада за дефицита на храни и покачващите се цени. Според Кремъл причина за това са наложените от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати наказания върху Русия.

Германското държавно управление от своя страна упрекна Русия, че блокира евентуалната доставка на към 20 милиона тона зърно от Украйна, а полският президент Анджей Дуда сподели по време на срещата в Давос, че дефицитът на храна може да провокира вълна от мигранти от Северна Африка към Европа.

По думите на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен Запдът може да се оправи с опитите на Русия да пречи на доставките на храни единствено посредством световно съдействие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР