Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, италианската премиерка Джорджа

...
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, италианската премиерка Джорджа
Коментари Харесай

Фон дер Лайен посети Лампедуза

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, италианската премиерка Джорджа Мелони и еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон посетиха остров Лампедуза. Причината е миграционният поток от Тунис през последните дни. Само за една нощ новодошлите са над 200, измежду които дами и деца от Сирия, Египет, Судан и други, потеглили от либийските крайбрежия и платили по 4000 $ на човек за транспорта.
По неофициални данни за към седмица на острова са пристигнали 11 000 души. Поетапно и на групи те се водят към други точки на Италия, само че ситуацията на Лампедуза остава доста сериозно.
В центъра за престояване има над 2000 души, което надвишава неведнъж потенциала му. Военните построяват палатков лагер, само че локалното население стачкува, обезпокоено, че няма да е краткотраен.
Италиански медии напомнят подписания през юли меморандум сред Европейски Съюз, Италия и Тунис. Според всекидневника " Ла Стампа " мотивът за актуалната вълна е, че Европа не е превела 105 млн. евро на Тунис за надзор на границите против незаконната миграция.
Италия ще показа казуса с незаконния трафик пред Организация на обединените нации и пред Съвета на Европа през октомври, съобщи Джорджа Мелони. Рим и Лампедуза могат да разчитат на Европа, акцентира Фон дер Лайен и добави, че Европейски Съюз ще работи против незаконната миграция и трафикантите благодарение на Фронтекс и основаването на филантропични коридори.
Междувременно Германия разгласи, че ще продължи да приема бежанци, идващи в Италия. Така Берлин ще подкрепи Рим за превъзмогване на следващата рецесия, съобщи вътрешната министърка Нанси Фезер. Страната ще одобри 3500 души от Ботуша.
Според социологическо изследване на ИНСА за " Билд ам зонтаг " 52 на 100 от германците считат, че Фезер би трябвало да подаде оставка. Те правят оценка работата й като пагубна. Вероятно решението за приемане на мигранти ще ускори недоволството.
Австрийският канцлер Карл Нехамер към този момент подреди ексклузивен надзор по границата с Италия.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР