Председателката на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска, която е съдия

...
Председателката на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска, която е съдия
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Съдия Желявска коментира истеричната атака на кръга "Капитал" и соросоидите срещу Петър Кичашки

Председателката на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска, която е арбитър от Софийския градски съд, проговори пред БЛИЦ за свадите към назначението на Петър Кичашки за член на Комисията за отбрана от дискреминация от президента Радев. Съдия Желявска разкри претекстовете за истеричната соросоидна офанзива против Кичашки, която се поддържа от медиите от кръга " Капитал " и сътрудниците им от " Медиапул " и " Клуб З ". - Г-жо Желявска, Българската съдийска асоциация, дружно с други авторитетни публични организации като Съюза на военноинвалидите, " Очи на 4 лапи ", Института за съвременна политика, застанахте зад кандидатурата на правозащитника Петър Кичашки за член на Комисията за отбрана от дискриминация. Какви са претекстовете ви?

- Аз познавам Петър Кичашки около плана, който ние в този момент завършваме, изпълнявахме го година и половина от Българската съдийска асоциация. Това е план, който е към финансиране от Европейската комисия, който изпълняваме дружно с партньорството си с испанската асоциация на съдии и магистрати " Франсиско де Витория " и който носи наименованието " Предизвикателствата пред правната общественост при интеграцията на хората с увреждания.

Той е предопределен за съдии, прокурори, следователи, магистрати, правосъдни чиновници, юристи, т.е. разнообразни представители на юридическите специалности, които би трябвало да бъдат осведомени с това каква е проблематиката пред хората с увреждания - един път, като хора изпълняващи специалността магистрат и юрист и повторно като жители, които желаят да доближат до правосъдната система, тъй като проблемите на хората с увреждания са извънредно доста и за жалост се приказва извънредно доста за правосъдна система, само че за хората с увреждания се мълчи, те са безусловно неглижирани, макар че страната се стреми да прави нещо, само че просто те остават настрани. Това са невидимите хора.


Петър Кичашки е обект на подли офанзиви от кръга " Капитал "

По този мотив се срещнах с Петър Кичашки и нашата асоциация има прелестни усещане. Моите персонални усещания също са прелестни, тъй като той е едно младо момче, което е с увреждане, той е на инвалидна количка, само че той от години се занимава с проблематиката на хората с увреждания, той е правист и с изключение на, че е част от Института за съвременна политика, се занимава доста и с проблемите с дискиминацията на хората с увреждания. Той взе участие и в нашия филм, който ще бъде показан по националната телевизия. Той ще бъде изпратен в Европейска комисия, той е в границите на плана и Петър Кичашки участваше там като интервюиран, сподели проблемите. Отделно той е водил и доста каузи точно и към тази комисия и ние подкрепихме неговата кандидатура, тъй като считаме, че той е един от хората, които в действителност могат да създадат нещо в тази Комисия и е извънредно време в такива институции да бъдат включвани лица, които в действителност схващат от проблемите, които са се занимавали дълги години с хората с увреждания и с проблемите им. Той е и правозащитник, както вие казахте и хора, които са експерти и потенциали в региона си. Мисля, че и в интернационален проект е взел участие в разнообразни организации в Страсбург. Бил е представител за Балканите и за България.

- В медиите от кръга на група обвинени стартира истерична офанзива против господин Кичашки, който е от дейните съперници на соросоидите и протестърите. Преди време същите кръгове реагираха по този начин и на избора на Мая Манолова за омбудсман. Каква е задачата им?

- Аз съм магистрат и не желая да се наемам с прилагателни и с формулировки и наименования като олигарси и такива неща. Нека от моя страна тези неща да бъдат туширани. Аз постоянно съм имала мнението и това е нашето верую и считам, че сътрудниците по тази причина ни почитат като магистратска организация, тъй като е извънредно време в нашата страна да дадем на институциите да работят, а на хората да се потвърдят, тъй като по този начин се хвърля тиня против някого, дават се някакви обвинявания, без да се показват обстоятелства и е най-лесно някой да бъде опетнен.

Нима Петър Кичашки не е човек потенциал, белким той не е макар младата си възраст неоспорим експерт? Аз въобще не знам повода, заради която го атакуват тези хора и бях извънредно изумена, когато чух това. Не мога да схвана по какъв начин е допустимо това, в случай, че той е подсилен от мисля, че 40 организации и рядко има кандидатура на човек, който е толкоз подсилен в публичен проект, да бъде нападан по този злостен метод. Смятам, че президентската институция е задоволително сериозна и виновна, с цел да поддържа един човек, с цел да си направи изследване и да избере най-достойния човек. Това какви са претекстовете не е моя работа, само че споделям, че е извънредно грозно и освен на никого не прави работа, а това е следващото оклеветяване на следващия човек. Нека дадем опция на хората да се потвърдят, а не да им пречим да свършат работата, за която са определени.

- Всъщност не прозират ли зад техните дейности чисто политически претекстове да се нападна президента Радев поради отхвърли му да наложи несъгласие върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт?

- Не ме намесвайте в тези неща, не мога да взема отношение. Съжалявам.

- Защо има такова възприятие за безотговорност у " умните и красивите " и техните медии, че с такава лекост сипят клюки и ругателства против всеки, който не им е преференциален - от основния прокурор, през президента, премиера, та до всяка персони или конструкция, която е самостоятелна от Сорос, " Америка за България " и скандалните предприемачи Прокопиев и Дончев?

- Нашето общество стана извънредно безрезервно към хвърлянето на тиня и очернянето на хората, тъй като доста по-интересно е за хората, даже и за елементарния човек, тъй като доста по-интересно е да се прочете нещо неприятно, а не нещо положително. Доброто се реализира доста мъчно, тъй като коства доста старания и доста елементарно се заличават последствията и ние по тази причина в никакъв случай няма да дръпнем, тъй като нашето общество разрешава това, което се случва с хората, хората, които се мъчат да работят. Позволява се на други хора да ги очернят, разрешава се на други хора да ги нападат непрестанно и който не е с нас е срещу нас. Крайно време е елементарният човек да разбере по кое време го манипулират. Крайно време е хората, които имат гражданска позиция да се хванем и да работим в тази тенденция, ние сами разрешаваме на тези офанзиви да не престават и да съществуват и да се развиват във времето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР