Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне мораториума

...
Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне мораториума
Коментари Харесай

Мораториумът върху финансиране на новите лекарства все пак ще падне

Председателите на всички парламентарни групи поддържаха предлагането да отпадне мораториума върху финансирането на новите медикаменти. Предложението ще бъде разисквано на следващия ден и в пленарната зала.

 © Цветомир Петров / Българска телеграфна агенция
На председателски съвет през днешния ден водачите на всички политически сили се съгласиха, че би трябвало да отпадне противоречивият параграф 6 от бюджета на Здравната каса, с който се постанова мораториума за финансиране на нови медикаменти. Цветан Цветанов изясни, че ГЕРБ са трансформирали първичната си позиция, с цел да се спре спекулацията със страховете на хората. И макар че здравното министерство е направило нужната организация за финансиране на медикаментите за онкоболните следващата година, въпреки всичко са решили да анулират мораториума. Цветанов призна, че решението е взето в деен разговор и с премиера Бойко Борисов.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: За мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, че успокояваме онкоболните хора и в тази посока считам, че политиците са длъжни да създадат компромис и никой да не си го преписва като политически дял.
От левицата са удовлетворени, че въпреки всичко се реализира консенсус за отпадане на мораториума. Движение за права и свободи пък подсетиха, че това е тяхна безапелационна позиция още при първото разискване на бюджета на Здравната каса.
Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": В случая в действителност не е значимо Българска социалистическа партия, ГЕРБ... егото ни. Важно е, че най-сетне има резултат, който удовлетворява болните хора.Мустафа Карадайъ - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: Обявихме за следващ път и формулата на съществуването на тази власт. Тя е власт на проби и неточности и отново проби, неточности.
Президентът Румен Радев наложи несъгласие на текстове от закона за бюджета на Здравната каса с аргумента, че засягат главно конституционно право за достъп до здравна помощ. Миналата седмица болшинството в Народното събрание отхвърли ветото, в поддръжка се оповестиха от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Премиерът Борисов обаче изрази подготвеност мораториумът да бъде преразгледан.

Вчера след диалог с Бойко Борисов по тематиката, Корнелия Нинова сподели, че е обнадеждена и разгласи, че Българска социалистическа партия внася предложение за анулация на мораториума. Малко по-късно в писмена позиция и Цветан Цветанов съобщи, че предлага отпадането на възбраната, за " да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лекуване ". Междувременно пациенски организации се оповестиха срещу мораториума и излязоха на митинг. Днес техни представители след диалог с премиера и здравния министър направиха съответни оферти.
Станимир Хасърджиев - ръководител на Националната пациентска организация: Призовахме министъра на опазването на здравето и Здравната каса да проведат бърз кръг договаряния с фармацевтичната промишленост, с цел да реализиран надалеч по-добри финансови условия за подсигуряването на тези медикаменти. Да се приложат в действителност европейските лечебни управления при предписването и отпущането на тези медикаменти, с цел да се избегне всякакво подозрение за това, че може да има някакъв локален лобизъм.
Предложението да отпадне мораториума за финансиране на нови медикаменти ще бъде разисквано от депутатите на следващия ден като точка първа от съвещанието на Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР