Председателите на работодателските организации, на синдикатите и премиерът Бойко Борисов

...
Председателите на работодателските организации, на синдикатите и премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати с общо споразумение за тока, болничните и трудовата миграция

Председателите на работодателските организации, на синдикатите и министър председателят Бойко Борисов организираха рано тази заран среща в Министерски съвет преди държавното съвещание.

Те са разискали да се подпише национално тристранно съглашение , в което са заложени договорености сред работодатели и синдикати по 4 посоки с над 40 ограничения и стратегии.

Става дума за законови промени от идната година в областта на бизнес средата и стопанската система, енергетиката, демографията, образованието, пазара на труда, трудовата миграция и обществените въпроси.

Това сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Очаква се съглашението да бъде подписано до края на януари.

Сред тематиките, които са били дискутирани на днешната среща е била европейската Зелена договорка, която беше оповестена на 11 декември. Тя дефинира климатичните цели до 2050 година , с цел да може Европа да се трансформира в първия континент, постигнал въглероден неутралитет.

Необходимост е България да се включи в програмата " Въглищни райони в преход ", механизмът за потенциали, който механизъм да бъде направен, нотифициран и в него да вземат участие централите от Маришкия басейн, в това число и тези с дълготрайни контракти.

" Ние потвърдихме настояването си те да бъдат прекъснати, изключително с Топлоелектрическа централа - Марица Изток 3 ", изясни Велев, който настоя договорите с Топлоелектрическа централа Марица 1 и Топлоелектрическа централа Марица 3 би трябвало да бъдат прекъснати.

По думите на Велев, с цел да бъде равномерен този преход и да няма риск от повишаване на цената - това би трябвало да стане поетапно в границите на 3-5 години.

Работодателите оферират и поетапно либерализиране на пазара на електрическа енергия за бита, дефицитът на човешки запаси и стратегия за консолидиране на жителите с български генезис в трети страни , както и облекчение на трудовата миграция.

По въпроса за цената на електрическата енергия ръководителят на АИКБ изясни, че евентуално ще има нарастване на тока за бита, само че то няма да е доста .

" Това ще значи минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, само че не поради либерализацията, а поради скъпите излъчвания, които би трябвало да се заплащат. Но при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се чака да се случи идната година, е допустимо дори да има и придвижване на цената и в противоположна посока, само че не чакаме при 30% либерализация, процентите да бъдат повече от 2-3 в двете направления. За да се нотифицира механизмът за търг за потенциали, належащо изискване е да има проект за либерализация на пазара за бита. " Това е належащо изискване, което се слага от Брюксел ", изясни още ръководителят на АИКБ.

Въпросът за болничните също е разискван на срещата: " Има решителност да се реализира съглашение за ограничение на злоупотребите. Работодателите ще се върнат в Тристранката, когато има ограничения и решения ", съобщи Велев.

На 6 януари е идващото съвещание сред същите страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР