Председателите на парламентарните групи на Продължаваме промяната, Демократична България и

...
Председателите на парламентарните групи на Продължаваме промяната, Демократична България и
Коментари Харесай

Представители на коалицията: Няма промяна в позицията за Северна Македония


Председателите на парламентарните групи на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и на Българска социалистическа партия - Андрей Гюров, Христо Иванов и Георги Свиленски, отхвърлиха да има смяна в позицията на ръководещата коалиция за Северна Македония.

Повод за мненията име е постът във Facebook от през вчерашния ден на водача на " ИТН " Слави Трифонов, който укори премиера Кирил Петков в опит да заобиколи съдружното съглашение и да отхвърли ветото на България във връзка с започването на договаряния за участие на РСМ в Европейския съюз.

От " Продължаваме Промяната " отхвърлиха да се водят подмолни диалози за повдигане на българското несъгласие през юни. На този стадий тематиката не е на масата, безапелационен беше ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров пред публицисти в Народното събрание. Той означи, че се разискват разновидности. " Има ясна поръчка, че договарянията ще не престават с отчитане на уговорките, които сме поели, без да вършим промени в позицията ", съобщи депутатът. По думите му, на този стадий няма ангажимент за юни, няма и подмолни диалози. Разговорите се водят намерено, с причини, има интензивни съвещания за отбрана на националния интерес, означи Гюров.

Казуси с търгуването на национални ползи изрично заплашват връзките в една коалиция, на собствен ред разяснява Станислав Балабанов от " ИТН ". " Надяваме се, добави той, в действителност тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни ползи, да ревизират позициите си, тъй като в противоположен случай такива проблеми са доста по-сериозен проблем, в сравнение с гуверньора на Българска народна банка ", уточни Балабанов. Вчера, което сподели Трифонов, е ясно доказателство, аз го удостоверявам - за подмолни диалози, разяснява той.

" Тайни сделки да вдигнем ветото няма и не може да има, защото решението за възможна смяна в българската позиция или някаква сделка може да бъде взето единствено от Народното събрание ", разяснява Христо Иванов. Той уточни, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва държавното управление и тази позиция е доказана от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

" В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било задължения и тази легенда не работи за никого ", съобщи Иванов.

Няма да има предварителни парламентарни избори все още, съобщи още ръководителят на ПГ на " Демократична България ". " Това, което видях и през днешния ден, беше, че сътрудниците, колкото и противоречиви тематики да има, осъзнават отговорността, която имаме към ръководството на страната, и разногласията ще бъдат решени ", добави той.

Позицията на Българска социалистическа партия за Северна Македония не е изменена и това, несъмнено, е част от съдружното съглашение и няма по какъв начин и позицията на България да бъде изменена в тази обстановка, увери и Георги Свиленски.

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за повдигане на ветото през юни, Свиленски сподели, че няма такава информация. " Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, само че чисто механически, в случай че щете, няма по какъв начин да се случи. Много неща има да се извършват по контракта, които не са изпълнени ", съобщи той.

Относно избора на шеф на Българската национална банка, Георги Свиленски заяви, че във вторник ще има съвещание на парламентарната група и ще бъде избрана позицията на " Българска социалистическа партия за България ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР