Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер

...
Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер
Коментари Харесай

За какво се договори ЕС в най-голямото си търговско споразумение

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и японският министър-председател Шиндзо Абе подписаха през днешния ден в Токио съглашение за икономическо съдействие сред Европейски Съюз и Япония. Това е най-мащабното комерсиално съглашение, договаряно в миналото от Европейски Съюз. То основава зона за свободна търговия, която обгръща над 600 милиона души и съвсем една трета от международния Брутният вътрешен продукт, се показва в известие на Еврокомисията.

Споразумението ще отстрани доста огромна част от възлизащите на един милиард евро мита, плащани всяка година от сдруженията от Европейски Съюз, които изнасят за Япония, както и дългогодишни правни спънки, да вземем за пример за колите. То ще отвори японския пазар, който наброява 127 милиона консуматори, за износа на селскостопански произведения от Европейски Съюз и ще усили опциите за експорт на Европейски Съюз в други области.

Ето още няколко основни елементи от съглашението:

За износа на селскостопански артикули от Европейски Съюз то:

- отстранява японските мита за доста сирена, да вземем за пример гауда и чедар, които в този момент са 29.8 на 100, както и върху износа на вино (досега приблизително 15 на сто);

- дава опция на Европейски Съюз доста да усили износа си на говеждо месо за Япония, а за модифицирано свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия и съвсем безмитна - за прясното месо;

- дава протекция в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански артикули, носители на така наречен географски означения, както и на определени японски географски означения в Европейски Съюз.

Споразумението отваря и пазарите на услуги, изключително в региона на финансите, електронната търговия, далекосъобщенията и транспортите. То обезпечава на сдруженията от Европейски Съюз достъп до огромните пазари на публични поръчки в 48 огромни града в Япония и отстранява пречките пред публичните поръчки в железниците на национално ниво.

Уреждат се изключително чувствителни за Европейски Съюз въпроси, да вземем за пример в автомобилостроенето, като се вкарват преходни периоди с дълготрайност до седем години до премахването на митата. Споразумението съдържа подробна част за търговията, слага доста високи условия за труда, сигурността, опазването на околната среда и отбраната на потребителите и включва всеобхватни защитни ограничения в региона на публичните услуги.

Що се отнася до отбраната на данните, Европейски Съюз и Япония през вчерашния ден завършиха договарянията, които ще добавят съглашението за икономическо партньорство. Те се договориха да признаят взаимно системите си за отбрана на данните за равностойни, и по този метод ще се сътвори най-голямото пространство в света с безвредно придвижване на данни.

Предстои съглашението да бъде утвърдено от Европейския парламент и от Народното събрание на Япония, след което то би могло да влезе в действие от следващата година. Продължават договарянията с Япония за условията за отбрана на вложенията и решаването на разногласия в тази област. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР