Предразсъдъци относно суроватъчния протеин Факт е, че когато чуем за

...
Предразсъдъци относно суроватъчния протеин Факт е, че когато чуем за
Коментари Харесай

Вреден ли е суроватъчният протеин?

Предразсъдъци по отношение на суроватъчния протеин

Факт е, че когато чуем за вещество в прахообразно положение, изключително в случай че е известно във фитнес средите, в мозъка ни незабавно нахлуват всевъзможни отрицателни мисли: " Със сигурност е нездравословно за здравето! "

Това е най-малкото, което множеството от нас биха си помислили. И може би имаме съображение за тази отрицателна настройка, предвид на всичките нездравословни артикули на пазара.
Но какво можем да кажем за добре познатия суроватъчен протеин на прахуляк?

Предразсъдъците по отношение на суроватъчния протеин са много, най-често срещаният от които е: " Протеините на прахуляк се употребяват от спортуващи хора, основават се в лаборатории, в прахообразен тип са, явно става дума за следващата химия. "

Разлика сред анаболни стероиди и хранителни добавки

За страдание 95% от хората не вършат разлика сред хранителни добавки и анаболни стероиди. Поставят ги под общ знаменател, макар че двете понятия не би следвало да се бъркат едно с друго никога.

Същността на питателните добавки, методът по който се основават и въздействието им върху организма са напълно разнообразни от тези на анаболните стероиди и нямат нищо общо с тях.

За разлика от стероидите, питателните добавки са артикули, които имат за цел да дават на организма ни нужните количества микронутриенти (минерали и витамини) и макронутриенти (в случая, белтъчини/протеини), като по този метод спомагат да балансираме своя хранителелен режим.

Нека погледнем обстоятелствата

Въпреки че се създават в лаборатории посредством химични процеси, мъчно ми е да слага питателните добавки наедно със стероидите и да ги нарека " химия ".

Причината е, че при процеса на създаваното им се употребяват само естествени източници – в тази ситуация на суроватъчния протеин се употребява суроватка, която е отпадъчен артикул при производството на сирене.

От своя страна белтъчините са построени от 20 разнообразни аминокиселини: глицин, аланин, валин, левцин, изолевцин, серин, треонин, лизин…

Точно по този начин, приказваме за аминокиселини, които са заложени в нашето ДНК!

Набавяме си ги всеки ден от храната, която консумираме и са от значително значение за здравето ни и за вярното действие на организма.

Следователно не би трябвало да се опасяваме и да сме резервирани по отношение на суроватъчния протеин, който не съставлява нищо друго, с изключение на съсредоточена храна, съдържаща тези аминокиселини.

Нека разгледаме поотделно какви са техните функционалностите, това ще ни помогне да разберем по-добре същността и въздействията на суроватъчния протеин върху организма ни. Един по-задълбочен взор ще отстрани, уповавам се, и последните сенки на подозрение.

Най-важните аминокиселини в състава на суроватъчния протеин

Левцин

Научните проучвания неведнъж са доказвали, че левцинът подтиква синтеза на мускулен протеин. Поради тази причина хората, които упражняват и работят за повишаване на мускулна маса, би трябвало да суплементират с протеинови добавки.

Аминокиселината също подкрепя заздравяването на костите и кожата след пострадване и постоянно се предлага при възобновяване от интервенция.

Изолевцин

Тази аминокиселина е известена със способността си да усилва издръжливостта и оказва помощ на организма да се възвърне след интензивна физическа интензивност. Добрите източници на изолевцин са богати на белтъчини храни като ядки, семена, месо, яйца, млечни артикули, риба, леща, грах и соев протеин.

Валин

Стимулира централната нервна система и покачва умствената сила, като цяло дава отговор за психологичното здраве на индивида. Помага за попречване на мускулното разграждане като обезпечава спомагателна глюкоза в мускулите.

Отстранява непотребния азот от черния дроб, като го отсрочва в други тъкани на тялото, където той е нужен. Използва се при лекуване на чернодробни увреждания, породени от алкохолизъм и опиати.

Естествените източници на валин са говеждо месо, млечни артикули, гъби, фъстъци, и соев протеин.

Всички тези три аминокиселини работят синергично за възобновяване на мускулите и регулирането на кръвната захар, осигурявайки сила на организма. Комбинацията по сред им се показва от абревиатурата - BCAA (branched chain amino acids / верижно разклонени аминокиселини).

Това са три от незаменимите аминокиселини, които са от огромно значение за хората, занимаващи се интензивно със спорт. Научните проучвания демонстрират, че съотношението им в суроватъчния протеин е съвършено за реализиране на оптимални резултати.

Суроватъчният протеин и здравето

Ако сте другояче здрави, нямате никакви мотиви за терзание по отношение на приема на суроватъчен протеин (стига да сте избрали подобен с естествен подсладител, схваща се). При здрави човеци бъбреците са изцяло способни да се оправят и с по-висок банкет на белтъчини.

Ако имате повредени бъбреци, лекарите най-вероятно така и така са ви предложили да ограничите приема на белтъчини и затова не е желателно да приемате спомагателна доза под каквато и да е форма.

Същото важи и за черния дроб. Клиничните проучвания не демонстрират повишение на равнището на токсините в черния дроб при консумация на суроватъчен протеин.

В умозаключение

Както виждате, няма нищо притеснително в състава или приема на суроватъчния протеин. Той освен, че не е нездравословен, само че може да бъде доста скъп асистент в постигането на задачата ви!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР