Предприятията от групата на бизнесмена Христо Ковачки са на доизживяване,

...
Предприятията от групата на бизнесмена Христо Ковачки са на доизживяване,
Коментари Харесай

Империята на Ковачки потъва според доклад на Грийнпис! Завлича хора и фирми

Предприятията от групата на предприемача Христо Ковачки са на доизживяване, най-проблемните от екологична позиция активи - мини, тецове на въглища и други, ще бъдат закрити. Вероятно ще се източват обществени пари за рекултивация на остарели мини, или ще се търсят обезщетения за закриване на електроцентрали. Предвид услужливостта на институциите в процеса на приватизация, евентуално ползите на Ковачки, който най-вероятно е подставено лице на икономическите и политическите групировки към ПИБ, ще надделеят и в процеса на евакуиране от бизнеса. Тези изводи се съдържат в отчет на неправителствената организация "Грийнпийс ", отдаден на бизнеса на Ковачки и обвързаностите му с власт и институции и озаглавен "Финансовите мини на Ковачки ".

Според отчета, има някои правила на ръководство, които са общи за предприятията от прегледаната икономическа конструкция. В по-конкретен и синтезиран тип, те са:

• Тези предприятия се обслужват само от български банки, най-вече от ПИБ. Европейската комисия в документа за Европейския учебен срок категорично показва Първа капиталова банка и ниското качество на корпоративните й заеми.

• Фирмите като цяло работят на счетоводна загуба. Така те не заплащат налози, също така притискат чиновниците си с по-ниски заплати, а контрагентите и държавните организации – със забавени заплащания. Забавянето и ниските стандарти и заплати се изясняват с твърдени финансови усложнения на фирмите.

• Тези компании работят като икономическа група, т.е. доставките на материали, на външни услуги, на заеми и на финансови услуги, логистиката и така нататък са от свързани предприятия. Формират се огромни настоящи вземания, които нереално надуват активите им.

• Не се влага, или се влага минимално в дълготрайни материални активи.

• Широко се употребяват офшорни компании. Фирмите се записват на най-различни лица, което прави следенето мъчно.

• Силно лоби в някои основни обществени структури: КЕВР, АП, Комисия за защита на конкуренцията.

• Хитруване на дребно (публикуват се нечетливи доклади в Търговския указател, в приватизацията се подават сигнали за бомби, и т.н.). Систематично закъснение на относително дребни заплащания за доставки.

В документа има раздел, отдаден на изискванията, при които работят хиляди българи в империята "Ковачки ". Работните места на миньорите и на доста от енергетиците във въглищните региони по този начин или другояче са обречени. На финала в виталния цикъл на един замърсен бизнес, хиляди хора са принудени да търпят безчовечен условия на труд, мизерно възнаграждение и систематично оскърбление, единствено тъй като държавните органи дават приоритет на непокътнатите финансови ползи пред потребностите от развиване на районите.

Сумата на неизплатените заплати и осигуровки за цялата "Империя " възлиза на 109 млн. лв. към края на 2016 година, а единствено за "Брикел “ ЕАД отговорностите към личния състав доближават 17.5 млн. лв.. Според медийни изявления, в последните години заплатите на заетите във въгледобива са били съществено понижени и в този момент варират сред 500 и 800 лева месечно за работа на смени, като 800 лева взимат малко на брой.

За 14 от прегледаните в отчета на "Грийнпийс " 19 предприятия има някакви следи от приемане на финансиране от ПИБ - или за самото сдружение, или за едноличния му притежател. Публикуваните данни в Търговския указател не разрешават да се даде систематизирана оценка за отговорностите към ПИБ. Разследване на "Бивол " твърди, че банката е отпуснала заеми на свързани с Христо Ковачки лица в размер на общо 300.822 млн. лв.. Става дума за общо 17 заема с друг размер и фиктивен адресат.

"Бивол " записват и 18-ти заем, в размер на 35.2 млн. евро, само че най-вероятно при него става дума за прекачване сред свързани лица на едно и също обвързване. Срещу една и съща сума стоят имената на Десислава Филипова и на Красимир Чаврагански – някогашен фиктивен притежател на мините в Бобов дол.

Финансовата взаимозависимост от ПИБ може да откри разнообразни пояснения, в това число че кум на сватбата на Христо Ковачки е Ивайло Мутафчиев - един от притежателите на ПИБ. Но в тази ситуация не е ясно кое е причина, а кое разследване. На останалите 5 компании от групата, за които няма сведения, че употребяват услуги на ПИБ, финансиране обезпечават още веднъж български банки: Инвестбанк и КТБ, преди да банкрутира. Този факт следва да се преглежда редом с недопускането до приватизацията на задгранични играчи. Това може би сочи към необятна колаборация сред 1) остарели енергийни сфери на въздействие, 2) сенчести финансови запаси, останали под български надзор, 3) сътрудничещи на 1) и 2) държавни институции.

4. Икономическа интеграция на активите. Макар и официално губещо и видимо безредно, ръководството на 19-те предприятия следва строго правилата на икономическата интеграция - хоризонтална и отвесна. (Вертикалната интеграция основава вериги на стойност от първични материали до краен артикул, а хоризонталната е обвързвана с доставки на съпътстващи материали и услуги). Въглищните мини доставят продукцията си на Топлоелектрическа централа, които са част от групата.

Доставката се реализира със лична жп компания и с "бизнес посредничеството " на компании от групата: да вземем за пример, записаната на площадката на Топлоелектрическа централа "Брикел “ компания "Дайнинг Енерджи " доставя главното количество въглища за Топлоелектрическа централа "Русе ". Русенската топлофикация има 7 млн. лв. насъбрани загуби, "Брикел " има ужасяващи финансови резултати, само че „ Дайнинг енерджи “ регистрира умерена облага. След което създадената от групата електрическа енергия, която не се изкупува от НЕК, се осъществя посредством свързаната „ Гранд енерджи дистрибюшън “. Управлението на въглеродните квоти също е централизирано. Преди това, доставките на материали и горива за мините се правят от обвързвана компания. Ремонтните действия в Топлоелектрическа централа и в топлофикациите, които доста надуват разноските за външни услуги, също се разпореждат на компании от групата (най-вече "Атоменергоремонт ").

Макар и в относително дребен размер, показателно е по какъв начин е интегриран най-малкият участник в групата - мината "Балкан 2000 “. Според годишния отчет за 2008 година, тя получава заеми от "Брикел ", има обилни висящи взимания от топлофикациите в Габрово и Сливен и от мина "Бели брег ". Акционер е в Общинска банка. Мината в Твърдица заплаща на "Минна компания " ЕООД по контракти за трудова медицина и за доставка на работно облекло, както и на "Мина Черно море " за доставка на комбайн. През 2010 година мината заявява заем от над 2 млн. лева с 300 000 лева годишни лихви към небанковата кредитна институция "Ню експрес финанс " (с адрес в Институт по зоология „ Орион “), различен заем към обвързвания с Ковачки "Порт Флот Бургас ", както и краткосрочни заеми към "Мах 2003 " ЕООД. Сред доставчиците на материали са "Ел ем импекс " и даже "Гуми еко консорциум " от с. Габер, доставил гранулат за 63 хиляди лв..

Докладът на "Грийнпийс " излага другите версии за произхода на благосъстоянието на Ковачки. "Източникът на благосъстоянието на Ковачки остава тайнственост ", написа през 2009 година във вътрешен документ американското посолство. Това се разбра от грамите, изтекли в Уикилийкс. Според информатори на Посолството, капиталите на Ковачки може да имат няколко първоизточника (версиите може да не се изключват взаимно):

• Бил е непосредствен с Константин Димитров-Самоковеца. След убийството на Самоковеца в Амстердам през 2003 година, Ковачки се разпорежда с неговото имущество и го влага в енергетиката;

• Зад Ковачки стои съветската проведена престъпност;

• Част е от "обръча от компании “ на Движение за права и свободи и Ахмед Доган;

Медии стартират връзка на Ковачки със сръбската мафия. Според разнообразни изявления, след 2005 година той приватизира, източва и банкрутира 15 сръбски компании. Твърди се, че в Сърбия го е довела близостта му с мафиота Сретен Йосич. Възможно също по този начин, че "Империята Ковачки " не би била допустима без великодушното финансиране на Първа капиталова банка (ПИБ). Според Посолството на Съединени американски щати, към 2006 година банката е отпуснала на Ковачки 130 млн. $. От тази позиция, "Империята Ковачки " в действителност може да се окаже "Империя на ПИБ ", а Ковачки е единствено неин шеф. В подобен случай, версиите за връзки с задграничната мафия отвличат вниманието от действителните притежатели.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР