Предприятия предупреждават, че са застрашени от спиране на работата заради

...
Предприятия предупреждават, че са застрашени от спиране на работата заради
Коментари Харесай

Задава се нов ръст с до 30% на основни храни у нас

Предприятия предизвестяват, че са застрашени от прекъсване на работата поради високите цени на тока, а икономисти сигнализират за огромна инфлация

Близо 650 лева за мегаватчас - толкоз е междинната цена на електрическата енергия през днешния ден на Българската енергийна самостоятелна борса, оповестява

Вчера са маркирани рекордни стойности в някои часове от над 1170 лева за мегаватчас. В същото време пазарът на покупко-продажби с фючърси също върви нагоре с над 50-процентен растеж.

На този декор синдикати и работодатели предвиждат растеж с до 30% на някои съществени храни.

Директорът на цех за железни произведения не може да си направи проект за повече от две седмици поради изменящите се цени на електрическата енергия. В същото време не желае да стига до редуциране на служащи.

„ Откакто стартира войната в Украйна, има нарастване и на стоманата... единствено през днешния ден с 20%, има нарастване на боята, превоза - цялата верига от разноски се е повишила доста “, съобщи шефът Кирил Яков.

А работодатели и синдикати са безапелационни, че скъпият ток за бизнеса в композиция с растящата инфлация, прогнозите за която стигат до 15 на 100, ще се усетят по джоба на всеки човек.

„ Говорим за безработица, приказваме за всеобщо обедняване на нацията, за извънредно натоварване на обществената ни система и за обществено напрежение “, сподели Добри Митрев, ръководител на УС на БСК.

„ Някои артикули ще набъбнат с над 20 % и това са артикули от първа нужда, които участват на нашата софра “, добави Виолета Иванова от КНСБ.

От своя страна страната ще облекчи процедурите за създаване на ВЕИ централи, тъй че другите производства да могат да разчитат на личен ток. Бизнесът обаче желае помощта от 250 лева от кабинета фрапантно да се усили.

„ Цена, която е годна в границите на часове или ден, и от нея да се извеждат правила за обезщетения, не е най-разумното нещо “, означи министърът на стопанската система Александър Николов.

„ Компенсациите за бизнеса са написани до 31 март, по-късно ще имаме нов регулатор на електроенергийната борса, който създава нов пазарен сегмент на ниски цени, тъй че бизнесът да може да си купи “, изясни финансовият министър Асен Василев.

Според енергийния министър не се планува токът за бита да нарастне, само че цената на парното министър Николов обвърза с тази на природния газ, а тя през последните дни пораства.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР