Предприятието на руската корпорация „Росатом“ – „Маяк“, планира този месец

...
Предприятието на руската корпорация „Росатом“ – „Маяк“, планира този месец
Коментари Харесай

Предприятието „Маяк“ е първото в света, което ще преработва всякакъв вид отработено ядрено гориво


Предприятието на съветската корпорация „ Росатом “ – „ Маяк “, възнамерява този месец да стартира преправяне на отработено уран-циркониево нуклеарно гориво, което ще му разреши да стане първото дружество в света, което употребява технологии за преправяне на отработено нуклеарно гориво от всевъзможен вид.

До наскоро нямаше технология за преправяне на уран-циркониево нуклеарно гориво и за няколко десетилетия то се натрупа в огромни количества. Такова гориво се употребява да вземем за пример в реакторните съоръжения на атомните ледоразбивачи. В „ Маяк “ по-рано бе извършен огромен размер от научно-изследователски действия по тамата за преправка на подобен вид отработено нуклеарно гориво.

„ През декември е планувано на опитна апаратура преправяне на първата партида уран-циркониево отработено нуклеарно гориво “, съобщи заместител генералният шеф по гражданска продукция Сергей Кирилов.

„ Това ще даде опция технологиите в радиохимичния цех, както споделят „ маяковци “ да станат „ всеядни “. Всички горивни съставни елементи, които съществуват през днешния ден да могат да се преработват в „ Маяк “. Това е единственото дружество в света, което има такива неповторими благоприятни условия и компетентнции “, означи той.

Преработката на отработено нуклеарно гориво е високотехнологичен развой, ориентиран към минимизиране на радиационната заплаха на отработеното нуклеарно гориво, безвредна утилизация на неизползваемите съставни елементи, обособяване на потребни субстанции и обезпечаване на по-нататъшното им потребление. Промишлена преправка на отработено нуклеарно гориво се прави в три страни – в Русия, Франция и Англия.

„ Маяк “ работи по план за разширение на листата на преработваното отработено нуклеарно гориво. По-рано бе усвоена технологията за преправка на ОЯГ от АЕЦ с ВВЕР-1000.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР