Предприятието е произвело близо 1.5 млн. тона калцинирана сода през

...
Предприятието е произвело близо 1.5 млн. тона калцинирана сода през
Коментари Харесай

Печалбата на "Солвей Соди" е скочила с близо 25% през 2016 г.

Предприятието е произвело близо 1.5 млн. тона калцинирана сода през предходната година

Още по тематиката
Ниската цена на природния газ е една от главните аргументи част от фирмите да подобрят доста финансовите си резултати

През предходната година компанията пусна нова дестилационна апаратура, която ще понижи разноските й

Изпълнителният шеф на " Солвей Соди " пред " Капитал Daily "

В края на предишния месец дъщерното Топлоелектрическа централа " Девен " се е вляло в " Солвей Соди ".
Производителят на калцинирана сода " Солвей Соди " е нараснал производството и продажбите си през предходната година, а облагата е повишена с близо една четвърт. Това демонстрира консолидираният доклад на компанията. В резултат на направените вложения през последните години заводът в Девня съумя да усили потенциала си с 35 хиляди тона, за което при започване на 2016 година получи и ново сложно позволение. Очакванията за 2017 година са предприятието да работи на цялостна мощ. Инвестиции ще има в възстановяване на енергийната успеваемост и понижаване на разноските.

Ръст на производството

Общо 1.550 млн. тона продукция е достигнал потенциалът на завода през предходната година. Използването на мощностите също леко се е повишило - до 96.32% по отношение на 95.76% миналата година. Това е довело и до по-голям размер на продукцията, като общото произвеждане е достигнало 1.493 млн. тона. Основните артикули на компанията са тежка и лека калцинирана сода, като с изключение на тях предприятието създава сода бикарбонат, очистен разсол и вар. Интересен подробност е, че въпреки производството на бикарбонат да е малко по размер, през предходната година то е достигнало нов връх (25.4 хиляди тона), без да са правени вложения в тази активност.

Продажбите на компанията са нарастнали с 4% до 453.6 млн. лева Според съглашение от 1998 година сдружението продава цялата си продукция от калцинирана сода на акционерите - белгийската Solvay и турската Sisecam, на избран квотен принцип. Цената се дефинира авансово и е годна за тримесечен интервал. Около три четвърти от продукцията се изнася за Solvay, а с останалата една четвърт сдружението доставя със суровина стъкларските фабрики на Sisecam в Търговище.

Печалба за акционерите

Много огромно нарастване има в консолидираната облага на компанията, която доближава 169.2 млн. лева (ръст от 24.6%). Освен завода в Девня резултатът включва и дъщерните Топлоелектрическа централа " Девен ", производителя на сол " Провадсол ", компанията за рандеман на варовик " Девня варовик " и " Девня финанс " (чрез която " Солвей Соди " държи 50% в " Девня варовик " ). Тези сдружения обезпечават и главните първични материали за произвеждане на предприятието, в това число електрическа и топлинна сила. Данните демонстрират, че компанията регистрира доходност от над 37% за предходната година.

На самостоятелна база " Солвей Соди " отбелязва леко намаляване на облагата до 160.1 млн. лева (175.8 млн. лева за 2015 г.). На общо заседание неотдавна акционерите взеха решение да разпределят по-голямата част от резултата - 159.8 млн. лева, като дял. Това прави брутен дял от 25.18 лева на акция.

Мажоритарен притежател на " Солвей Соди " с 97.95% от акциите е записаната в Австрия Solvay Siscam Holding. Крайният притежател е белгийската Solvay, като посредством австрийския холдинг дребен дял има турската Sisecam. Останалите малко над 2% от акциите са разпръснати измежду по-дребни притежатели, доста от тях придобили бумаги по време на всеобщата приватизация.

Развитие

Инвестициите през предходната година са били главно в поддръжка на оборудването. Вложените средства за ремонтни работи в " Солвей Соди " и Топлоелектрическа централа " Девен " са били надлежно 12.1 млн. лева и 4.6 млн. лева Като цяло от управлението на компанията правят оценка миналата година като динамична. През девет месеца от годината са били обезпечени високи пазарни квоти от основните акционери, само че последните три месеца са били повлияни от динамичността на пазара на калцинирана сода, което е довело до съкращаване на индустриалните мощности на завода, се показва в отчета към доклада.

Прогнозите за 2017 година са да стартира с ниско произвеждане, само че от февруари заводът да проработи на оптимален потенциал. От компанията не прецизират плануваните вложения за тази година, само че се чака те да бъдат ориентирани към енергийна успеваемост и понижаване на разноските. В края на предишния месец е финализирано и контрактуваното през 2016 година вливане на Топлоелектрическа централа " Девен " в " Солвей Соди ", демонстрира информация в Търговския указател. Целта е да се усъвършенства структурата на компанията и да се понижат разноските. " Девен " се приключва без разпродажба, а лицензът му за произвеждане на електрическа сила минава към " Солвей Соди ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР