Предприятието Алуминий (Aluminij), един от най-големите работодатели в Босна и

...
Предприятието Алуминий (Aluminij), един от най-големите работодатели в Босна и
Коментари Харесай

Закъсала компания в Босна и Херцеговина може да остави без работа 10 000 души

Предприятието " Алуминий " (Aluminij), един от най-големите работодатели в Босна и Херцеговина, през днешния ден би трябвало да подаде молба за отбрана от кредиторите. В леярната работят към 900 души, само че с активността ѝ са свързани близо 10 хиляди души от подизпълнители и снабдители. Работниците ще получат заплата за последния месец и ще бъдат пуснати в неопределен неплатен отпуск.

Закриването на основаното в Мостар дружество ще е тежък удар и за десетки компании за обработка на метали в Босна и Херцеговина и в Хърватия, разчитащи на доставки от него. Производството и обработката на метали е извънредно значим бранш на локалната стопанска система, защото образуват към половината от босненския експорт, напомня " Ройтерс ".

Малко след среднощ във вторник против сряда на " Алуминий " беше изключено електрозахранването, защото е натрупало доста неплатени сметки. Общите отговорности на металургичното дружество са съвсем 380 милиона босненски марки (195 млн. евро).

Собствениците пробват да намерят стратегически вложител, само че договарянията с колоса " Гленкор " (Glencore) се провалиха и той се отдръпна в сряда. След това Нермин Джинджич, енергийният министър на босненско-хърватската федерация, съобщи, че компанията ще разгласи несъстоятелност.

Правителството на босненско-хърватската част от Босна и Херцеговина има 44% дял в " Алуминий ", също толкоз са в ръцете на дребни акционери, а останалите 12% са на държавното управление на прилежаща Хърватия.
Джинджич съобщи пред публицисти, че държавното управление в Сараево възнамерява да продължи да търси сътрудници и вложители, в това число в диалози с Emirates Global Aluminium.

Над 70% от отговорностите на предприятието са към държавната енергийна компания EPHZHB, която през юни спря да доставя на контрактуваните през декември преференциални цени. Ръководството на " Алуминий " бе насила да премине към пазаруване на количества сила ден за ден, което единствено по себе си е по-неизгодна скица. Федералното държавно управление отхвърли да субсидира цената за леярната с гледище тя да излезе на свободния пазар за сила.

" Сега ни би трябвало подробен разбор, който да ни покаже по какъв начин да преструктурираме " Алуминий " в компания, която да е устойчива и способна да работи в пазарна среда ", разяснява министърът. Той добави, че е поръчал и разбор за резултата от прекъсването на предприятието за стопанската система в региона.

Критики се чуват и в Загреб по адрес на държавното управление, което съгласно водача на Хърватската национална партия е отговорно за закриването на " Алуминий ". " Не желая да имам вяра, че това е краят, уповавам се да се резервира в стеснен размер някакво произвеждане с добър стратегически сътрудник, само че по този начин или другояче хиляди фамилии ще изпаднат в рецесия ", добави Божо Любич.

Той уточни, че главната виновност е на политическите и правни парадокси в Босна и Херцеговина, тъй като федералното държавно управление, което е огромен притежател на " Алуминий ", продава по-евтино сила на частната леярна на " АрселорМитал " в Зеница.

" Известни сили в Босна и Херцеговина се пробват да употребяват този проблем, трупащ се от доста години, с цел да усилят разделянето сред ядосаните босненци и политическото управление на Хърватия. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР