Предприятие в Белослав е намерило начин да пести от сметките

...
Предприятие в Белослав е намерило начин да пести от сметките
Коментари Харесай

Да пестиш от ток по време на икономическа криза

Предприятие в Белослав е намерило метод да пести от сметките си за ток, макар високите цени на електрическата енергия. Завод за стъкло работи с доста електричество, само че съумява да си създаде огромна част от него.

Данко Калчев и неговото дружество работят с задгранични сътрудници, с цел да решат казуса с високите цени на енергийните източници.

" Решихме, че откакто при нас имаме задоволително слънце, имаме и вятър, който е над плавателния канал, най-хубавият вид е да употребяваме слънчева или вятърна сила ", съобщи Данко Калчев, притежател на цех за стъкло в Белослав.

От три години заводът има лична фотоволтаична централа и система, която съхранява създадената електрическата енергия. Така през предприятието купува доста по-малко електрическа сила.

" Тази година, при внезапното покачване на цената на електрическата сила ние можахме да достигнем към 70 % да понижим разхода във финансова стойност, в това което плащаме за електрическа сила. Вчерашната фактура, която получих е за 7500 лв., като в допълнение съм си създал електрическа сила за към 2500 лв., която аз няма да платя на енергото, защото тя ми е подарена от слънцето ", добави Данко Калчев.

Вечер системите в завода акумулират по-евтина електрическа енергия от енергото, а денем я изразходват за производството. Благодарение на различните източници се зарежда напълно и подводницата-музей " Слава ", която е на територията на завода. Данко Калчев споделя, че страната би трябвало да подкрепи дребните предприятия, с цел да изградят сходни системи.

" Когато в Плана за резистентност и възобновяване имаме точно пари за такива централи, всяко едно дружество да направи такава лична система, където и да съхранява сила, и най-важното изискване тази сила да не се продава ", сподели още Данко Калчев.

Според бизнесмена, общините също могат да печелят, в случай че изградят сходни системи на покривите на санираните жилищни и публични здания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР