Предприетите от Европейската комисия мерки заизвънредна подкрепа и облекчаване на

...
Предприетите от Европейската комисия мерки заизвънредна подкрепа и облекчаване на
Коментари Харесай

Министър Иванов заяви на европейско ниво нуждата отдопълнителна помощ за най-засегнатите сектори у нас 

Предприетите от Европейската комисия ограничения заизвънредна поддръжка и облекчение на ситуацията на земеделските производители са добра първа стъпка, нообявеният пакет за поддръжка на бранша дружно свъзможността за държавна помощ няма да бъдат достатъчнис оглед на заканите за устойчивостта на цялата хранителнаверига и безспорната непредвидимост на развиването насъбитията “. Това съобщи министърът на земеделието доктор ИванИванов по време на съвещанието на Съвета по земеделие ирибарство в Люксембург.

По думите му с този запас мъчно би могло да се покриятдори частично най-засегнатите браншове в страната, а приетитекритерии за действия, осъществявани от фермерите, в допълнение стесняват опциите за подкрепяне внай-силно засегнатите браншове.

„ Ситуацията в Украйна оказва неподходящо въздействиеи върху бранш „ Захар “ в Европа, включително и за държавикато България, които са мощно подвластни от вноса на сурова ибяла захар “, регистрира министърът на земеделието. Той уточни, че Украйна и Молдова са едни от различните източницина бяла захар за България от района, само че сега тезиизточници са несигурни. „ В тази пазарна обстановкаосновното направление за обезпечаване на потреблението назахар в България е преработката на суровата тръстиковазахар за пречистване. Ето за какво България би желала да серегламентира преференциален достъп до първични материали зарафинериите в страните членки с недостиг на захарноцвекло “, сподели министър Иванов.

По отношение на бранш „ Рибарство “ той съобщи, че приетоторешение за използване на спешни ограничения от Европейскияфонд за морско дело, риболовство и аквакултури (ЕФМДРА) 2021-2027 за компенсиране на последствията от войната вУкрайна е добър инструмент, само че не трябва да е единственият. „ Бихме желали да бъдат подхванати незабавни дейности заотключване на спешни ограничения и по настоящия фонд ЕФМДР2014-2020 с оглед даване на опция надържавите членки да подкрепят бранша съгласноспецифичните си потребности “, сподели доктор Иван Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР