Предприетите мерки за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици

...
Предприетите мерки за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици
Коментари Харесай

Радев обсъди с унгарския си колега по-бързото преодоляване на социалните и икономическите последици от кризата

Предприетите ограничения за по-бързо превъзмогване на обществените и стопански последствия от ковид разискаха в телефонен диалог президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер.

Българският държавен глава удостовери поканата към своя маджарски сътрудник да посети страната ни през есента на 2020 година, в която България и Унгария дружно означават 100-годишнината от установяването на двустранни дипломатически връзки.

Президентът Радев открои опцията за задълбочаване на двустранното партньорство в науката, приложните проучвания, в това число при създаването на респираторни апарати. И България, и Унгария организират сполучливи изследвания и могат да обединят напъните си в тази тенденция.

Държавният глава акцентира устрема на страната ни да премине от експорт на персонални защитни средства към произвеждане и износ на високотехнологични артикули.

България има интерес да употребява опита на Унгария и за рационализиране на политиката си за привличане на вложители в областите на осведомителните и информационните технологии, нововъведенията и производства с висока добавена стойност, акцентира още Румен Радев.

Само през 2018 година в Унгария са осъществени към 100 огромни капиталови плана на обща стойност 4,3 милиарда евро , най-вече в браншове с висока добавена стойност и високо софтуерно равнище, които предизвикват разкриването на високоплатени работни места. Развитието на тези браншове благоприятства икономическия растеж, който доближава 5%, както и износа на Унгария от 105 милиарда евро за 2018 година

По време на диалога Румен Радев благодари на своя маджарски сътрудник за поредната и кардинална политика на Унгария към българската общественост в страната, която може да бъде за образец в Европа. Разменени бяха отзиви и за политиката на двете страни за запазване на връзките с националните общности в чужбина и за запазване на тяхната национална еднаквост, роден език и просвета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР