Предприетите досега мерки от ЕС за енергийно етикетиране и екопроектиране

...
Предприетите досега мерки от ЕС за енергийно етикетиране и екопроектиране
Коментари Харесай

400 евро годишно ще пести средностатистическо европейско домакинство с въвеждане на мерките за енергийно етикиране и екопроектиране


Предприетите до момента ограничения от Европейски Съюз за енергийно етикетиране и екопроектиране се чака да икономисват на крайните консуматори на артикули общо 100 милиарда евро годишно до 2020 година посредством по-ниски сметки за сила. Усреднено това значи, че всяко европейско домакинство ще има годишни икономии от 400—500 евро. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев, представен от пресцентъра на министерство на стопанската система. Зам.-министър Манолев взе участие в кръгла маса на тематика „ Подобряване качеството на живот и стабилно развиване посредством нововъведения и енергийна успеваемост на електродомакинските уреди “, проведена от Асоциацията на производителите на електроуреди в България.

„ Намаляването на потреблението на електрическа сила е един от главните цели на Европейски Съюз “, акцентира Александър Манолев. Той подчертава, че намаляването на потреблението на електрическа сила единствено с 1 мегаватчас годишно понижава излъчванията на въглероден диоксид с 1 звук.

„ Съгласно оценките, използването на директивите за енергийно етикетиране и за екодизайн, икономисва по 175 милиона тона нефтен еквивалент първична сила годишно “, добави заместник-министърът. Тези политики ще обезпечат постигането на съвсем половината от задачата на Европейски Съюз за повишение на енергийната успеваемост с 20 % до 2020 година, стана ясно по време на събитието.

„ Тези ограничения ще имат доста значим резултат върху стопанската система на Европейски Съюз и за понижаване на зависимостта от вноса на сила “, сподели Александър Манолев. По думите му е доста значимо да се сложи фокус върху домакинските електроуреди, тъй като по данни на Евростат, потреблението на електрическа сила в бита възлиза на над 25% от общата консумация на сила в Европейски Съюз. Делът на домакинските уреди, в това число за готвене и топла вода, е почти 75%, съгласно цитираната статистика.

По време на събитието главен акцент бяха промените, които ще настъпят в бранша с въвеждането новия правилник за енергийно етикиране, който постанова изменена канара за енергийната успеваемост на домакинските електроуреди. На 1 август 2017 година влезе в действие новият правилник за енергийно етикетиране (ЕС) 2017/1369, който включва смяна на досегашната канара А+++ -D с еднотипна канара от A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на Европейски Съюз.

Новият европейски правилник планува поетапно въвеждане на новите етикети с преобразуваната канара за другите продуктови групи.

По време на полемиката представителите на сектора и на държавните институции се сплотиха към тезата, че най-сериозното предизвикателство, което следва, ще бъде да се обясни на потребителите, че се трансформира етикетът, само че успеваемостта на уредите не понижава, макар че буквеното обозначение на класа на енергийна успеваемост на скалата ще се намали.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР