Предприемчив бизнесмен с диплома на инженер, който превърна попфолка в

...
Предприемчив бизнесмен с диплома на инженер, който превърна попфолка в
Коментари Харесай

Инженерът на попфолк империята започва с рок банди

Предприемчив предприемач с тапия на инженер, който трансформира попфолка в преуспяваща промишленост. Това е в резюме историята на Митко Димитров-Пайнера. Род ен е през 1953 година в Димитровград. Завършил е " Технология на машиностроенето " във ВМЕИ - Варна. Работил е 11 години като машинен конструктор и като основен монтьор. Техническата тапия, организационният му опит, както и увлечението по музиката му дават храброст при започване на 1990 година да записва компанията " Пайнер ". Тя стартира активността си със записи на оркестри и самостоятелни реализатори на попфолк. През декември 2001 година Димитров сътвори и музикалната телевизия " Планета ", считана за най-хубавата тв медия в гилдията. 



Наново бих извървял пътя на живота си, тъй като съумях. Такава е сбитата оценка за постигнатото от Властелина на чалгата. Решаващо е умеенето му да открива гении и да ги трансформира в най-ярките звезди на музикалния хоризонт. Това става с цената на доста време, труд и пари, само че и с най-важното - доста нюх за точния миг, за което оказва помощ и богатият житейски опит. 

Попфолк планетата на инж. Димитров се завърта с повече съобразителност и малко пари. „ Ставаш настоящ, откакто си улучил момента, в който да изпревариш конкуренцията. Ние успяхме. За една дребна България сме създали един шоубизнес, който е на международно равнище ​- по индикатори, по техника и така нататък Били сме постоянно последователи на оптималното качество. Перфекционисти във всяко едно отношение “, безапелационен е Димитров. Така е учил да работят хората си както в малкия екран, по този начин и във компанията и в индустриалната печатна база. „ Перфекционизмът дава резултатите. Ако в цяла България всички са перфекционисти, ние ще имаме уважението на Европейски Съюз и другите страни като една елитна нация, която в действителност прави това, което би трябвало “, уверен е Пайнера.



Славка Калчева е измежду фолклорните изпълнителки, които “Пайнер ” издава
Да не плащаш налог публично мнение
За Димитров най-труден е парадоксалният конфликт сред бизнеса и публичното мнение. " Ние не работим за публичното мнение и това е, за което сме се борили през годините. Бизнес се прави от клиенти и фенове. Почитателите в България желаят тази музика. Ние сме позиционирани на Балканите и няма по какъв начин да вършим опера, джаз или нещо друго, тъй като това няма към този момент да е бизнес, а някаква щедрост към дребни кръгове фенове. Ние желаем да обхванем оптимален брой почитатели, с цел да имаме в действителност бизнес и той да се самофинансира, даже да носи дивиденти отсега нататък ", разсъждава основателят на цяла музикална империя.
Упреците
" Ние сме комфортни за опрощение на всичко световно, което става през днешния ден. Казано е, че в случай че искаш да съсипеш една страна, би трябвало да я лишиш от опцията хората да се образоват. ​Това в България стана последователно след 1990 година. Образованието не се зачита като приоритет сега у нас. Оттам нататък излизат единствено " експерти ".  Това няма по какъв начин да се изясни и стартират да сипят упреци против нас, че надали не ние сме повода за всичко, което става. Ние се опитваме да издигаме равнището на попфолка  и имаме положителни попадения, които са ставали шлагери за армията ни от фенове. Ние се съобразяваме с тях. Правим с леко дограждане, само че не можем да надскочим техните желания, с цел да имаме бизнес. България е на Балканския полуостров и това е балканската музика. Такава има и в Гърция, Сърбия  и в Турция “, показва Пайнера.
Записвал рок банди, само че сватбарските оркестри вървели повече
В годините обратно инж. Митко Димитров е слушал доста рок. Любимите му групи са Рейнбоу, Дийп Пърпъл, Уайтснейк​, Юрая Хийп, Металика и други. „ След 1988 година ние записвахме спонтанни записи на рок банди в Димитровград. Валентино беше един от първите, който имаше такава група. Но след това музиката, която вършиха, беше страхотна, само че не можахме да наложим този бизнес. Сватбарските оркестри вървяха повече, както и попфолкът. Записахме оркестър " Димитровград ", композиторът беше Димчо Делев, гений, който даде доста на попфолка в България. Базата бе фолклорът, вибратото на пеенето на изпълнителя. Попфолкът не значи чалга, както критиците споделят. Не би трябвало да се бърка това. И да не бъде с злост и завист. Ако критиката е градивна, това ще е в полза на този, който е подложен на критика. Ако е със завист, това е един тип изтощение на самия критик, тъй като той гледа да се потвърди, като подлага на критика по най-глупавия метод. Ние не зависим от тяхната рецензия “, безапелационен е Пайнера.  
Секси визията на певиците и интелектът
Империята на " Пайнер " бълва шеметни хубавици. Някои от тях са с доста " усъвършенствания ". Димитров обаче е уверен, че интервенциите са положителни досега, в който са незабележими. " Това е положителната и ефикасна пластична хирургия. Всичко друго е преекспониране, облекчаване на някаква суетност. Тя не може да бъде ръководена даже и от мен. Важното в един реализатор е държанието, излъчването, артистичността и силата. Има случаи изпълнителят не е хубав, само че е приветлив.Това са две разнообразни неща Той обаче има харизмата да контактува с почитателите. Това се пробвам да им кажа. Донякъде съумявам “, прям е предприемачът.



С близначките Магдалена и Мария Филатови

Пайнера може да се похвали, че е " основал " доста сполучливи певици. „ Лесно се работи с мен. Аз постоянно прослушвам и запитвам за какво. Искам да схвана човека отсреща. Така усещаш слабите му страни. Ние след това би трябвало да му вдъхнем самочувствие и да подтикваме мощните му страни ", разсъждава Димитров. Смята, че артистите би трябвало добре да преценяват по какъв начин да поддържат връзка с медиите. " Има доста реализатори, които нямат обучение, обаче умеят да дават изявленията - имат добър изказ и логичност в мисълта. Такъв е Принс да вземем за пример. Той е перфектният музикант, само че не е дал нито едно изявление в живота си “, счита Пайнера.
Ако имаш самочувствие, пееш на живо 
Пайнера счита, че това напълно зависи от самочувствието на артиста. „ Нашето предпочитание е на всички места да пеят онлайн. Здрави ли са, всичко наред ли им е, живото пеене прихваща феновете най-добре. По принцип шоубизнесът е да покажеш. Даже и да допуснеш неточности, публиката ти ги прости, тъй като пееш онлайн. Тя вижда, че не си неестествен. Това е истината “, счита основателят на „ Пайнер “.



Цецо Елвиса също е другар на Пайнера
Успешен бизнес е този, който не те уморява
Най-успешен е този бизнес, който ти е в душата и не ти тежи, че си работил осем часа. Това е формулата за триумф на Пайнера, която той не крие, а в противен случай - желае да преподава.

„ Аз направих бизнеса си с заниманието. Машинен инженер да направи музикален бизнес? При мен стана! По време на студентските си години  и по-късно 10 години съм работил в държавно дружество. Имах възприятието, че един ден, в случай че не чувам музика с хубави децибели, няма да имам въодушевление и ще ми е мъчно. Ние настъпвахме в България с такава музика, която беше тотално толерирана за Гърция и Сърбия, и успяхме. Първите стъпки в музикалния ми бизнес бяха фолклорните оркестри. Нещата обаче се променят. Като мина социализмът и пристигна времето на попфолка, тогава нямаше Закон за авторското право и всичко можеше да се прави. Днес това е неприемливо. След като излезе този закон, тогава се осмелихме да влагаме в качествена техника за звукозапис и камери за снимане на излъчвания “, споделя Пайнера. По думите му, са заснемани излъчвания с разнообразни реализатори и са предоставяни на над 140 кабелни оператора в страната на видеокасети.  „ Правихме и сполучливи излъчвания в Българска национална телевизия. Глория ни беше една от първите звезди, с които тръгнахме професионално. И до ден сегашен работим с нея и сме съпродуценти в бизнеса си ", споделя Пайнера.

Издал два албума на Лили, съветвал я да не пее балади

„ Ние издадохме два албума на Лили Иванова.Това е горделивост за нашата компания. Започнахме да работим с нея, откакто наш съгражданин бе спо​нсорирал няколко нейни песни и тя ни се довери по-късно на нас. Обяснил и, че ме познава, че се занимавам с музика. Така тя ни се довери, направихме срещата и продължихме да финансираме всичко останало. 



Първият и албум бе доста сполучлив, беше с видео снимане на всички песни. Лили си е Лили! Имаше положително разпространяване. Тогава тя съгласуваше всичко с нас по отношение на музика, записи на текстове и разпространяване. Разбираше си от работата. Имаше една характерна специфичност - обичаше студени питиета, с цел да се стегне гласът и и да може да пее в студио.

С втория си албум обаче тя реши да притегля младото потомство и да прави рок песни. Посъветвах я, че там ще сбъркаме. Реши да прави и балади с текстове от български възрожденски песни. Но балада от 6 минути натежава за слушателя. Вторият албум нямаше толкоз огромен триумф, спомня си инж. Митко Димитров.
За Пайнера рецесия няма, щом хонорарите скачат
Инж. Митко Димитров счита, че няма стесняване на музикалния пазар у нас. Дори точно противоположното. „ И хонорарите се подвигат на изпълнителите. По този метод и стандартът на живот в България се повишава. Лош синдром е да няма безработица, а у нас тя е най-малка. Всеки си има работа, само че какво прави индивидът на тази работа. Като шеф бих споделил, че доста хора получават заплати не за това, което вършат. Иначе България е идеално кътче за живот и за бизнес. Ние сме данъчен парадайс. За всичките години на пазара компанията постоянно е била правилна. Дори и по време на мутрите имахме тяхното почитание “, спомня си Димитров.

Компанията му е наблегнала съществено на малките екрани. 

" Имаме Планета фолк, Планета Стандарт, Планета HD и Планета 4К. Последната е единствената в България, която демонстрира извънредно качество на картината. Имаме студиа, които са с съвършено качество.  Наскоро спечелихме европроект за тяхното дооборудване. Всичко се реализира, единствено да няма отрицателна сила ", безапелационен е инженерът.
Учи се от внуците за обществените мрежи
Митко Димитров е живял в Германия. В момента там е щерка му - отпътувала да следва и останала. Димитров има петима внуци - двама в Германия и трима в България. Единият от тях го е наследил като инженерна мисъл. " Внуците ми доста обичат да поддържат връзка с други деца, обрисуват се като водачи ", удовлетворен е Митко.



Съветва ги да учат езици, с цел да са отворени към света. Засега приказват съвършено британски и немски. Ученолюбива са и имат метод към хората. " Често се поучавам с тях във връзка с обществените мрежи ", признава основателят на " Пайнер ".
Димитровградският Стивън Сегал тренира по час дневно
Когато не се занимава с музика, Митко Димитров се отдава напълно на природата и нейната магична мощ. " Обичам придвижването и всеки ден по един час упражнявам на фитнес уредите във у дома. Щом си взема тренировката и хвърля душ, денят е пред мен. Също и хранителният режим е доста значим. Пускал съм фотоси по какъв начин упражнявам в интернет, за да подтиквам наши реализатори. Един от тези, които ме последваха, беше Галин ", споделя Димитров. 



В началото е упражнявал самбо, сходно на известния екшън артист Стивън Сегал. После насочил старания към фитнеса и плуването. " Движението е основна форма на битие за мен ", споделя Пайнера. 



Догодина той ще чества 70-годишен празник. Планира да го означи, като влезе с лодка и въдицата в морето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР