Предприемат се крути мерки срещу коронавируса в Пловдив. При съмнение

...
Предприемат се крути мерки срещу коронавируса в Пловдив. При съмнение
Коментари Харесай

Четири училища в Пловдивско в грипнаваканция! Студентка е под карантина

Предприемат се крути ограничения против ковид в Пловдив. При подозрение за болестта, незабавно би трябвало да се направи тест. Училищата да се разпускат при доста заболели, а всеобщите мероприятия да бъдат анулирани. Това са единствено част от препоръките на РЗИ – Пловдив, които през днешния ден проведоха спешен щаб в Областна администрация.

Преди минути стана ясно, че студентка от Германия пък е под карантина в Пловдив, защото се е отбила за 3 дни в Италия, оповестява trafficnews.bg.

Четири учебни заведения в Пловдивско са в грипна почивка поради повишена заболеваемост при повторна вълна на грипните и вирусни заболявания. Това бе доказано от Ваня Танчева-Манчева от РЗИ.

„ Сега стартират отново грипни ваканции и в някои учебни заведения към този момент има оповестена такава - ОУ “Алеко Константинов” в Пловдив, както и още две учебни заведения в Раковски. Очаква се от на следващия ден във ваканця да бъдат и учениците от ОУ „ Княз Александър Първи”. Характерното е, че заболелите са учениците от дребните класове. Заболеваемостта се повишава всекидневно “, изясни Манчева.

Тя разясни, че в Европейския съюз към този момент било неразрешено да се дават числа на заболеваемостта.

„ Не мога да си обясня за какво ни го не разрешиха, защото за нас тези числа са някакъв аршин, някаква граница. Новата инструкция споделя, че няма такова нещо като грипна почивка за учениците. Вече трябвало да се споделя нараснала заболеваемост от респираторни болести, поради които огромна част от децата не са на учебно заведение “, уточни Манчева.

Всеки ден на уеб страницата на РЗИ ще бъдат обявявани резултатите в секциите за контрол за заразни заболявания. Четирите учебни заведения остават затворени до понеделник, само че това не значи, че ваканцията няма да бъде удължена, показаха от РЗИ и обясниха, че ще реагират по отношение на обстановката.

Под карантина е студентка в Пловдив, която се е прибирала от Германия. Според изнесените данни момичето е крепко, само че е изолирано и се следи нейното положение. Тя е предходна през рисков регион.

„ Минала е през Рим, била е там три дни, летяла е до Истанбул и от там през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. От РЗИ - Хасково са изпратили имейл до пловдивското РЗИ с имената телефона на момичето и персоналния доктор “, показаха от РЗИ.

В момента в Инфекциозна клиника в Пловдив се намира и една жена, която има признаци на ковид. Взети са ѝ проби и сега се чакат резултатите.

Летище Пловдив като уязвима точка също е под контрола на РЗИ. Освен няколко пъти мерене на температура, на летището има и медицински кабинет и сестра. Има медицински автомобил при потребност, както и изолатор, в случай че се постанова някой да бъде прегледан. Има дезинфектанти.

„ Екипи на РЗИ наблюдават обстановката на летището. След като влезнат в летището, пасажерите се подреждат пред Гранична полиция за инспекция на документите. След това през нашите чиновници и се реализира надзор с термометри. Също по този начин и термокамерите реализират непрекъснат мониторинг.

Мисля, че за момента това е задоволителна мярка, в случай че не настъпи нещо изключително. Много е значим синхрона, който сме постигнали с другите управляващи “, акцентира Манчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР