Предприемачите, които инвестират в електроцентрали на въглища, рискуват да загубят

...
Предприемачите, които инвестират в електроцентрали на въглища, рискуват да загубят
Коментари Харесай

Инвестиращите в електроцентрали на въглища рискуват да загубят милиарди

Предприемачите, които влагат в електроцентрали на въглища, рискуват да изгубят милиарди лири, откакто новите възобновими енергийни източници в този момент са по-евтини от новите въглищни централи, гласи нов отчет.

Промяната се дължи основно на по-евтината вятърна и слънчева сила, обявиха от Carbon Tracker.

Според основания в Лондон мозъчен концерн след 10 години ще е по-евтино да се затворят в този момент съществуващите топлоелектрически централи (ТЕЦ) и да бъдат построени вятърни и слънчеви мощности.

Международната организация за силата (МАЕ) обаче показва, че въглищата ще останат най-големият източник на сила в света още години, в случай че държавните управления не трансформират коренно своите политики.

Авторите на отчета на Carbon Tracker настояват, че са проучили икономическия модел на 95% от електроцентралите на въглища на планетата.

В множеството страни, в това число Англия, към този момент е по-евтино да се изградят нови възобновими енергийни източници (ВЕИ), в сравнение с нови въглищни централи.

В 60% от ТЕЦ-овете по света индустриалните разноски са по-високи, в сравнение с биха били от ВЕИ, твърди отчетът.

Той обаче прави крачка още по-нататък, като предвижда, че до 10 години най-евтиният вид във всички страни ще бъде да затворят съществуващите централи на въглища и вместо това да изградят нови вятърни и слънчеви мощности.

Отказ от въглищата

Въпросът е решаващо значение за световните проекти за справяне с измененията в климата.

Carbon Tracker споделя, че с цел да бъде битката с климатичните промени ефикасна, би трябвало да бъде затваряна по една Топлоелектрическа централа дневно до 2040 година.

Докладът приканва държавните управления и вложителите да се откажат от плануваните планове за централи на въглища или в противоположен случай рискуват да изгубят близо 500 милиарда лири стерлинги под формата на прахосани вложения.

Авторите настояват, че в нерегулираните стопански системи пазарните сили ще изхвърлят въглищата от приложимост.

Това към този момент стартира да се случва в Съединени американски щати, където президентът Доналд Тръмп бе заречен да съживи въгледобивната индустрия, само че откри, че вложителите не желаят да го поддържат.

Голям брой разрастващи се страни, където има мощни връзки сред енергийните снабдители и държавните управления, обаче към момента разрешават на въглищни централи да работят, макар че по-високите разноски се поемат от потребителите.

Мат Грей от Carbon Tracker, който е съавтор на отчета, съобщи: " Въглищата не могат да се конкурират с възобновимите източници в целия свят и съществува риск препоръчаните вложения във въглища да се трансфорат в блокирани активи, които да подсигуряват скъпа електрическа енергия от въглища в продължение на десетилетия ".

" Пазарът дава подтик за енергиен преход към ниски въглеродни (емисии), само че държавните управления не слушат. (А за тях) има икономическа логичност да се откажат неотложно от плановете за нови въглищни централи и последователно да извадят от употреба към този момент съществуващите ", сподели Грей.

Бъдеще с въглища?

Някои страни, по-конкретно в Азия, остават правилни на въглищата за произвеждане на електрическа енергия.

МАЕ обаче споделя, че производството на електрическа енергия посредством горене на въглища е на път да преживее най-големия си крах - изгубени над 250 тераватчаса, или 2,5%.

Това се дължи най-вече на двуцифрения спад в Съединени американски щати и Европа.

МАЕ предвижда, че делът на въглищата от международното произвеждане на електрическа енергия ще спадне от 38% през 2018 година до 35% през 2024 година, само че че те несъмнено ще останат преди всичко като най-големия източник.

Тя също така споделя, че се чака темповете на упадъка да се забавят, в случай че въглищата не бъдат сложени под спомагателен напън от страна на по-силни климатични политики или по-ниски от плануваните цени на природния газ.

Кейсуке Садамори от МАЕ съобщи: " Това не е краят на въглищата, защото търсенето продължава да нараства в Азия. "

В същото време той добави: " Делът на района от световното произвеждане на електрическа енергия от въглища скочи от малко над 20% през 1990 година до близо 80% през 2019 година, което значи, че ориста на въглищата е все по-свързана с решенията, които биват взимани в азиатските столици. "

Англия е в развой на закриване на въглищни електроцентрали и употребява климатичната платформа на Организация на обединените нации, с цел да сътвори Алианс за силата след въглищата (Powering Beyond Coal Alliance).
/БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР