Предприемачи ще могат да обявяват фалит, дълговете им ще се

...
Предприемачи ще могат да обявяват фалит, дълговете им ще се
Коментари Харесай

 Предприемачи ще могат да обявяват фалит, дълговете им ще се опрощават 



Предприемачи ще могат да афишират банкрут, задълженията им ще се опрощават
Предприемачите у нас ще могат да афишират банкрут. Кабинетът предлага промени в Търговския закон, с които за първи път ще се урежда този въпрос. Не са написани обаче правила за банкрут на хората, които работят на заплата.

Пламен Маринов работи като теляк. Коронавирус епидемията и по-малкото клиенти засягат съществено бизнеса му, с цел да не изпадне във банкрут взема решение да смени и града, и специалността.

Имахме салон за хубост в Свищов. Малко или доста започнаха да не вървят по разтривки, по коафьор, маникюр, педикюри и други услуги, които предлагаме ", описа той.

В момента хората със свободни специалности не могат да разгласят банкрут. Готвените измененията в Търговския закон касаят всички, които работят за себе си, само че не са регистрирани като едноличен търговец и нямат компания.

„ Тези лица също би трябвало да разполагат със начини – за стабилизация на своята икономическа активност, тогава когато зародят проблеми “, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред бТВ.

Това са, да вземем за пример, юристи, лекари и актьори на свободна процедура, занаятчии.

"В момента всеки освен теляк - коафьор, маникюристи - всички в нашата сфера са наранени от обстановката от ковид, надлежно от войната. Всичко нараства. Животът е поскъпнал, наемите се подвигат ", добави Пламен Маринов. Ако законът бъде признат, част от задълженията ще могат да бъдат опрощавани, само че при условия, че предприемачът няма повече активи, в случай че е изплатил най-малко една трета от отговорностите си и разноските по правосъдните каузи. След това три години няма да има право да упражнява занаята или специалността си.

„ Целим да създадем производството по неплатежоспособност в България по-бързо и по-ефективно. Събират се 35% от вземанията при 65% приблизително за Европейски Съюз “, сподели още правосъдният министър.

Проектът планува, че новите правила за банкрут на бизнесмените влизат в действие от 1 януари 2025 година

Глас бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР