Предприемаческата фамилия Райман има дялово участие в множество фирми и

...
Предприемаческата фамилия Райман има дялово участие в множество фирми и
Коментари Харесай

Нацисткото минало на една от най-богатите фамилии в Германия

Предприемаческата фамилия Райман има дялово присъединяване в голям брой компании и стои зад огромен брой световноизвестни марки като " Calgon " или " Jacobs " кафе. Почти 80 години след края на Втората международна война семейство Райман се изправя очи в очи с нацисткото си минало. Според журналистическо следствие на вестник " Билд ам зонтаг ", в заводите и в частната вила на Алберт Райман страши и Алберт Райман младши е било оказвано принуждение над служащи, извършващи насилствен труд по времето на нацизма. Двамата бизнесмени също така са били уверени националсоциалисти и антисемити и са извлекли огромни финансови изгоди от близостта си с режима.

Наследниците сами са поискали изясненост

Наследниците на династията Райман са натоварили самостоятелен историк със задачата да обясни ролята на тяхното семейство по времето на националсоциализма. " Облекчени сме, че всичко излезе на бял свят ", споделят те. Довереникът на фамилията и началник на холдинга JAB Петер Харф споделя пред вестник " Билд ам зонтаг ", че " Райман старши и Райман младши са имали сериозна виновност за случаите на тормоз и принуждение. " По създание мястото им е било в пандиза ", споделя той.

Наетият историк Паул Еркер от университета в Мюнхен е дал преди няколко седмици на четирите деца и единия внук в фамилията промеждутъчен отчет за своите изследвания. " Когато професор Еркер ни срещна с резултатите от своите изследвания, бяхме просто потресени. Искаше ни се да потънем в земята от позор. Фактите не могат да бъдат разкрасени. Тези закононарушения са противни ", споделят наследниците.

Семейството на бизнесмените разгласи, че счита да подари 10 милиона евро на някоя подобаваща организация. Окончателните резултати от проучването на нацисткото минало на компанията ще бъдат показани идната година. Историята на династията " Райман " стартира още от средата на 19-ти век, когато Йохан Адам Бенкизер и Карл Лудвиг Райман построяват химически цех в Лудвигсхафен. Семейството и през днешния ден има дялове от световния тръст за потребителски артикули Reckitt Benckiser,известен с марките " Clearasil ", " Kukident " и " Calgon ". Към портфолиото на холдинга спада и американският козметичен тръст Coty с марките парфюми " Calvin Klein " и " Gucci ".

Империята се разраства с нови компании

През миналите години холдингът JAB влага милиарди за закупуването на компании от хранително-вкусовата индустрия. Семейството е съществена големина и на международния пазар на кафе. С холдинга си то управлява колоса Jacobs Douwe Egberts с марките " Jacobs ", " Tassimo " и " Senseo ", както и веригите за кафе Peet`s Coffee и Stumptown Coffee Roasters. С експанзията си в Съединени американски щати холдингът JAB стана съперник на Nestle. Семейната империя се разрасна и с покупката на производителя на безалкохолни питиета Dr. Pepper Snapple с марките " Schweppes " и " 7up ". Според преценките на профилираното издание " Manаger Magazins ", положението на семейство Райман е възлизало на 33 милиарда евро през 2018 година. То е второто по благосъстояние семейство в Германия.

В обявата си за нацисткото минало на фамилията вестник " Билд ам зонтаг " се базира на непубликувани до момента документи от няколко немски архива. Тези документи демонстрират, че още през 1931 година семейство Райман е предписание парични дарения на SS. На 1 юли 1937 година Алберт Райман младши написа до уредника на Холокоста Хайнрих Химлер следното: " От над 100 години ние сме чисто арийска фамилна компания и абсолютно поддържаме расовото обучение ".

Не просто опортюнисти, а директни причинители

Историкът Кристофер Копер от университета в Билефелд, който също е анализирал откритите документи, споделя: " Бащата и синът Райман явно не са били политически опортюнисти, а националсоциалисти по разбиране ".

Кристофер Копер изяснява, че тъмната част от фирмената история излиза на бял свят едвам в този момент, тъй като по времето на нацизма компанията е работила под друго име. Шефът на холдинга Петер Харф споделя, че след 2000-та година по-младото потомство в фамилията е почнало да изследва и чете документите от предишното, а при започване на 2014 година е било решено да се организира без значение и цялостно следствие на фирмената история.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР