Предприемач в науката – така най-кратко може да опишем Мурад

...
Предприемач в науката – така най-кратко може да опишем Мурад
Коментари Харесай

МатриКем и развитието на тъканното инженерство

Предприемач в науката – по този начин най-кратко може да опишем Мурад Реджеб, който е навлязъл в региона на триизмерното биопринтерно тъканно инженерство. В тази сфера научните и софтуерните достижения са мощно взаимозависими и изискват интердисциплинарен екип с знания в области като машинно, софтуерно, химическо и биомедицинско инженерство, както и роботика, полимерна химия, клетъчна биология.
С цел и посока
Преди 2 година Мурад Реджеб основава сдружението МатриКем - негов фокус са химията и така наречен извънклетъчни матрици в човешките тъкани. Мурад е експерт по материали и лекар по химия от Ghent University, IMEC, Льовен. Обучението в Белгия му оказва помощ да следи ефикасното взаимоотношение сред промишлеността и науката на Запад, изключително в региона на микроелектрониката. След като се завръща в България, попада в среда на млади учени и амбициозни бизнесмени. Така става част от започваща компания, с устременост към принтирането на органи. Там доближава позицията R&D шеф и в процеса на работата открива, че ефикасното развиване на тъканното инженерство има потребност от разработки, които да разрешат в лабораторни условия да се сътвори близка до човешката тъкан. За да стане това допустимо, трябват полимери, с които да се формулират подобаващи биомастила. Мурад вижда вероятност за основаването на нов бизнес, който слага основите на растяща промишленост. Той основава МатриКем, откакто другата компания отхвърля да се развива в това направление.
Основен фокус
МатриКем създава новаторски начини за биопритниране и биомастила, които разчитат на светлина за основаването на обособените пластове при принтирането на обектите. Ползват и познатия способ на екструзия, който обаче им се вижда стеснен. Екипът на компанията работи за основаването на биомастило за хрущял, другото приложение на тяхната разработка ще е за възобновяване на човешки епидермис. Имат визията да отпечатват тъкани, близки до човешката кожа, които да се употребяват за тестването на козметични и фармацевтични артикули. С сътрудниците си от Медицински университет – Пловдив са на финалната права в основаването на аналог на дебелото черво, което е наранено от ракови формирания. Очакват след валидиране този аналог да замести опитите върху животни при създаването на нови и по-ефективни химиотерапевтици.
Финансиране
За развиването на новаторски технологии финансирането е значителен фактор. Приятели на Мурад Реджеб са въодушевени от концепциите му и защото имат финансови благоприятни условия, влизат в ролята на бизнес ангели, които и до момента поддържат компанията. Дългосрочно обаче това не е решение, тъй като реализирането и валидирането на такива артикули е постепенно. МатриКем търси грантово финансиране, намира положителни консултанти, които да оказват помощ при подготовката на плана, а след това и при неговото ръководство. Осъществяват взаимоотношение със сродни компании, организации и експерти, с цел да може с тяхна поддръжка да валидират продуктите си.
Винаги има метод
Временно МатриКем употребява лабораторно пространство в Института по полимери при Българска академия на науките. Това с изключение на механически комфорт им дава и опция да са наоколо до учени от Академията, с които да сътрудничат при разработките. Спечелили са финансиране от Националния иновационен фонд, като сумата е 330 хиляди лева, само че в плана са включени още две партньорски организации - МУ-Пловдив и БОКСКОЛ, която би трябвало да сътвори новаторски екструзионен биопринтер. В ход е оборудването и на индустриален обект. Ангажиментът е да се сътвори колагеново биомастило от отпадна животинска тъкан, което да се употребява при създаването на биопринтиран хрущял за регенеративната медицина – да вземем за пример при остеоартрит.
Екосистема
„ Не одобрявам бързите решения за намиране на средства, тъй като даже и да успеем да притеглим нужния рисков капитал, то не съм сигурен, че ще останем българска компания. А това е основен миг за основаването на екосистема в революционно значимото за медицината направление. Изградили сме освен контакти, само че имаме съдействие с медицинските университети във Варна, Пловдив, Плевен и София, а също със СУ и с Българска академия на науките “, споделя Мурад. За развиването на такива нововъведения са нужни огромни вложения, само че също хора със познания и упоритости, които са мощно отдадени на концепцията да създадат теоретичен и софтуерен пробив. Предизвикателно е този прогрес да става в България и е предизвикателство един бизнесмен в науката да се откри тук дружно с екипа си. Може да се употребява европейско финансиране, както и средства по линия на  Националния иновационен фонд. Доста висококвалифицирани експерти, излезли от сраната преди 10-20 година, имат предпочитание да се завърнат. Сътрудничеството с потвърдили се на Запад учени с български корени също ще способства за позитивната смяна. Създаването на среда, подкрепяща нововъведенията в науката, ще докара до повече потребни решения с практическо приложение.
Амбициозните задания
Да разработят биопринтиран хрущял. Да задълбочат взаимоотношението си с организации в областта на биопринтирането. Това съдействие включва и споделени докторантури, което на този стадий не се прави с нужната поддръжка и отдаденост от страна на бизнеса и от университетските среди. Развитието на такива новаторски научно-приложни посоки изисква средства и време, търпението също е фактор, само че бързината е от голяма важност.
Мисия и фантазия
Мисията на МатриКем е да направи допустимо основаването на високотехнологични решения, свързани с регенеративната медицина и с предлагането на реален аналог на човешката тъкан. Така ще се постави завършек на тестванията върху животни. За да се съберат две в едно предприемачеството и науката и това да даде комерсиални резултати, е нужно екипът да натрупа опит и познания посредством присъединяване в акселераторски стратегии.

Мечтата на Мурад Реджеб е, когато след 10 години обърне взор обратно, да се усеща създател на нововъведенията в областта на технологиите в помощ на регенеративните действия, екосистемата да е реалност, фирмите да са тук, да не престават да работят в България и да са част от световната мрежа в същото направление.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР