Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще

...
Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще
Коментари Харесай

Демократична България към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще поддържат отчета на столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на утрешното съвещание на Столичния общински съвет (СОС). Това обявиха водачите на " Демократична България " при внасянето на подписката, с която желаят осъществяване на локален референдум за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци (RDF) в София.
Ще бъде доста значимо кой къде стои политически – става дума по какъв начин се вземат решенията в най-големия български град. Искаме ли жителите да вземат осведомено решение или да караме по технологията на варене на жабите ? Това сподели някогашният правосъден министър и водач на " Да, България " Христо Иванов пред Actualno.com. Той разяснява тематиката поради обстоятелството, че на вчерашното съвещание на комисията по екология отчетът на Фандъкова за предоставяне на зелена светлина на плана мина благодарение на гласовете на общинските съветници от Реформаторския блок Стефан Марков и Радослав Абрашев.
Сподели с товите другари
С импортираната в Столична община подписка, " Демократична България " желае три неща:
1. Референдум за построяването в София на апаратура за изгаряне на боклуци, финансирано с общински дълг.
2. Управлението на отпадъците в София да се приведе в сходство с политиките на Европейския съюз, с цел да бъдат реализирани заложените за 2030 година високи цели за преработване и депониране.
3. Задължително поименно гласоподаване на съвещанията на Столичния общински съвет.
Изрично беше посочено, че доста от детайлностите по плана не са ясни на жителите. Например – че " Топлофикация София " ще би трябвало да заплаща обезщетение, в случай че няма задоволително количество боклук, който да изгаря в новата апаратура. Това значи, че жителите и гостите на София ще са подтиквани да " създават " отпадък, не да рециклират. Алтернативата е изгарянето на боклуци да продължи, както до момента и да се намерения за план като този в Любляна, споделиха от " Демократична България ".
Проектът според отчета на Фандъкова
Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от " Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите – посредством заем от Европейска инвестиционна банка. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на " Топлофикация София ". Индикативната рента на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.
Обещания за изгодите
Според записаното в проекторешението, инсталацията ще докара до намаляване на излъчвания нездравословни субстанции от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато приказваме за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно. Инсталацията ще обезпечи 93,4% покритие на потребностите от електрическа сила и топлота на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от потреблението на газ от „ Топлофикация София “, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за превоз и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преправка на смесени битови боклуци, 180 000 тона RDF секта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР