Предполагам, че в проектобюджета за следващата година ще има безпрецедентен

...
Предполагам, че в проектобюджета за следващата година ще има безпрецедентен
Коментари Харесай

Вълчев: Предполагам, че в проектобюджета за следващата година ще има безпрецедентен ръст на средствата за образование

Предполагам, че в проектобюджета за идната година ще има невиждан растеж на средствата за обучение, който ще е по-голям даже и от предходните години. До две седмици ще бъде разгласен бюджетът, като евентуално ще има повече средства за цялата функционалност на "образованието ". Гледам оптимистично, само че това не значи, че ще решим всички проблеми и потребности в образованието.

Това сподели пред публицисти след присъединяване си в парламентарната просветителна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той означи, че през последните години приоритет е покачването на възнагражденията на учителите, за което за 2019 година са планувани 360 милиона лв.. Надявам се през идващите години да има повече средства за възстановяване на материално-техническата база в учебните заведения, за възобновяване и модернизиране на ученическите кабинети, с акцент на кабинетите по математика и естествени науки със модерни осведомителни технологии, сподели министър Вълчев. Той добави, че би трябвало да бъдат актуализирани и ученическите общежития, тъй като това е нужна мярка за поощряване на професионалното обучение. Много е значимо обновяването и на базите за учебно-практическо образование на професионалните гимназии, като евентуално за следващата година ще бъдат увеличени средствата по националната стратегия за рационализация на материално-техническата база в професионалното обучение. Има и средства по Оперативна програма "Региони в напредък ", ще се направи и национална стратегия за центровете за поддръжка за личностно развиване, които са към 100, осведоми министърът.

До края на мандата на държавното управление ще бъде спазено обещанието за двойно нарастване на учителските заплати, увери Красимир Вълчев. Той изясни, "че до 2021 година ще има в допълнение 1 милиард и 380 милиона лв. повече по отношение на 2017 година, само че не всеки преподавател ще получи тъкмо 100 % нарастване, а по-скоро ще са сред 90 и 110-120 % ". Това е по този начин, тъй като има известна диференциация, защото дребна част от средствата отделихме за увеличение на спомагателните хонорари, за диференцирано възнаграждение, отделихме и повече средства за дребните и отдалечените учебни заведения от общинските центрове. Допълнително финансиране получиха и учебните заведения с централизация на деца от уязвимите групи, сподели министър Вълчев.

Той заключи, че за 2019 година ще се усили процентът за средствата за обучение от Брутният вътрешен продукт. Ще има и национална стратегия за актуализиране на образователните проекти в университетите, водим диалози с педагогическите факултети за приобщаващото обучение - по какъв начин да се осъществя по-добре политиката посредством образованието на бъдещите учители, сподели министър Вълчев. Той разгласи, че за следващата година ще има и средства за национални стратегии във висшето обучение, каквито от години има в учебното обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР