Предполагали ли сте някога, че ще живеете във време на

...
Предполагали ли сте някога, че ще живеете във време на
Коментари Харесай

5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата

Предполагали ли сте в миналото, че ще живеете във време на международна пандемия?

Новината, че COVID-19 се трансформира в световна опасност, завари множеството от нас изцяло неподготвени, само че и се оказа плодородна почва, в която се нароиха голям брой откровени спекулации и тайни теории.

Търсенето на някакъв потаен скрит план си има своето човешко пояснение - желаеме да посочим провинен за ужасното състояние, в което се озовахме.

Доброволната обществена изолираност пък се оказа съвършеният катализатор за сходно търсене кого да обвиним за разразилата се здравна рецесия. Появи се и " идеалната " цел - новото потомство мобилни мрежи, която тук-там към този момент работи, на други минава съществени проби, а в страни като България още даже не е " проходила ".

Нека не забравяме, че още с първите тествания на 5G мрежата започнаха да изникват кошмарни изказвания какво предизвиква тя. Нито една сходна информация не беше потвърдена, в противен случай - отрицателните данни към този момент са опровергани от най-високо равнище експерти.

Отречени са да вземем за пример митовете, че 5G е в положение " да изпържи " човешкия мозък или да аргументи тумори - сходно изявление не почива на никакви научни основи. Въпреки това някои фенове на конспирациите поддържаха тезата си с " доказателства ", че тук-там, на които новата мрежа към този момент минава през проби, може да се следи всеобщо измиране на птици и пчели. Стигна се до митинги в редица европейски и американски градове, където построяването на нужната за 5G инфраструктура беше посрещнато, меко казано, враждебно.

България не изостана от трендовете и към този момент съществува твърдо ядро от хора, които се афишират срещу най-новото потомство мобилна мрежа и са подготвени на безапелационен отпор против нея. Аргументи в отбрана на тази позиция се измислят на крайник, а " доказателства " се вадят от съмнителни задгранични източници и уеб сайтове за откровени подправени вести.

Проблемът с конспирациите е, че колкото повече се опитваш да ги обориш с справедливи данни и невъзмутима статистика, толкоз повече удряш на камък и съперникът ти реагира прочувствено, не рационално.

Обяснението, че 5G просто употребява по-високи честоти спрямо актуалната 4G мрежа, нормално се губи измежду изцяло недоказана информация - като тази със фотографията на измрели от 5G птици в Хага, които се оказаха в действителност в Болоня и бяха умрели от хранително отравяне цяла година преди този момент.

Като че ли беше единствено въпрос на време мозъци, които единствено търсят конспирации, да намерят връзка и сред 5G и пандемичното разпространяване на ковид.

Така се появи теорията, че свръхзаразният вирус се вихри толкоз свирепо не поради друго, а поради 5G мрежата, която, съгласно феновете на конспирациите, оказва помощ той да се разпръсне по целия свят.

Обяснението на пръв взор като че ли звучи разумно - град Ухан в китайската провинция Хубей, както и Ломбардия в Северна Италия, са най-засегнати от COVID-19, само че са и измежду районите, в които интензивно се работи по стартирането на 5G. И защото в България бяха извършени първи проби и също към този момент приказваме за бъдещето на 5G у нас, макар че не сме пристъпили към построяването на мрежи от ново потомство, намират се хора, които да открият в това повода вирусът да не подмине страната ни.

От тази насочна точка потеглиха редица други спекулации, коя от коя по-неверни и дори фантастични. Някои взеха решение, че сме неволни участници в призрачен биологичен опит, който цели да види какви провали ще нанесе новата мрежа. Не тъй като има доказателства за това, а просто тъй като е елементарно да се поддадеш на такова мислене, когато си изправен пред непозната опасност като COVID-19.

Това, че новият ковид потегли от Китай, също се употребява като мотив, тъй като азиатската страна се пробва да вкара 5G по допустимо най-бързия метод и интензивно строи нужната инфраструктура. А фактът, че медиците се оправят постепенно и мъчно със болестта, единствено подклажда още и още теории на конспирацията.

Нека бъдем реалисти - в случай че вирусът беше тръгнал от Съединени американски щати, Русия, Англия, Япония или друга страна, още веднъж щеше да има хора, които да съзрат някакъв пагубен проект и да се опитат да го разпространят измежду съзнанията на колкото се може повече уплашени жители.

Реалността обаче се оказва друга и, за жалост на конспираторите, много по-банална.

Коронавируси има от дълго време, ще ги има и в бъдеще. Нещо повече, най-вероятно в живота си сте карали най-малко един път ковид, само че е голям шансът да сте го нарекли простуда, хрема или елементарен грип. Така че в тази ситуация не става въпрос за изобретен в някоя лаборатория вирус и биологичен опит, който е излязъл отвън надзор. Това си остава непокътнато поле за фантазиите на Холивуд.

Науката е безапелационна - доста животни като прилепите и плъховете са съвършен контейнер за коронавируси, защото при тяхната висока телесна температура вирусът се усеща прелестно и удобно. За страдание, тъкмо през 2019 година един подобен ковид мутира и съумява да прескочи от животно на човек. Останалото е история, както гласи известното факсимиле.

Истина е, че страни като Китай, Япония, Съединени американски щати и Англия настойчиво работят върху развиването на 5G мрежите си, само че повода надалеч не е някакъв безмилостен опит. 5G мрежата намира приложението си в не една и две области, в които сега има потребност от бърза и надеждна връзка.

Така да вземем за пример, с 5G онлайн диагностицирането, в това число и на първите признаци на COVID-19, става бързо и без никакъв рисков контакт сред евентуално инфектиран пациент и неговия лекуващ доктор.

В Китай, който понесе един от най-тежките удари от ковид, към този момент сполучливо бяха употребявани медицински роботи с изкуствен интелект. Те се оказаха незаменима " дясна ръка " на медицинския личен състав в лечебните заведения на провинция Хубей и точно 5G свързаността ги направи толкоз бързи и ефикасни.

А какво да кажем за България, където даже към момента няма функционираща 5G мрежа?

За страдание и у нас COVID-19 стана мотив позатихналите конспирации да се възродят с цялостна мощ. Различни Фейсбук групи бяха залети от фотоси на антени на мобилни оператори, съпроводени с мнението, че точно те " постепенно, само че несъмнено ни убиват ". Подобна агитация удря по най-болезненото място - в терзанията и страховете на така и така изплашените за здравето си хора.

И незабелязано теорията, че има директна връзка сред разпространяването на ковид и 5G мрежата, процъфтява и се множи много сполучливо.

Важно е да се означи, че такава взаимозависимост е изрично опровергана от най-авторитетния вероятен източник - Световната здравна организация (СЗО). Същата теза потвърждават деликатните и подробни изследвания в реномирани издания като Nature и The Lancet, които от своя страна също акцентират естествения и изцяло натурален генезис на новия вариант на ковид.

Това са обективните обстоятелства, потвърдени от най-уважаваните източници за здравна информация, които не трябва да бъдат засенчвани от недоказани изказвания, спекулации, сюжети като от холивудска продукция и прочувствени тези, които не употребяват никакви научни доказателства.

Замислете се, че точно бързите мобилни технологии сега ни оказват помощ да останем свързани с обичаните ни хора, без значение от дистанцията, което ни дели.

Без надеждния и скоростен интернет и транспорт на данни обществената изолираност би била един непосилен интервал от време, в който ще изгубим най-ценното - контакта с най-скъпите за нас близки и другари. И освен това - ще бъдем лишени от изворите на развлечение, които мрежата предлага, и които сполучливо смекчават прочувствения стрес от изолацията.

Затова идващия път, в който посегнете към смарт телефона, таблета или преносимия компютър си, с цел да поговорите с някой, който е на километри разстояние от вас, или с цел да си подарите малко положително въодушевление в тази необикновена обстановка, не си мислете за безпочвените конспирации, с които заинтригувани лица злоупотребяват. Спестете си тези непотребни и безпочвени страхове.

Вместо това се свържете с околните си, даже и да е единствено с цел да им пожелаете да са здрави. И си спомнете, че с 5G това би било още по-бързо, елементарно и налично.

*Автор: Мануела Геренова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР