Предполагали ли сте, че много продукти, които използваме и днес

...
Предполагали ли сте, че много продукти, които използваме и днес
Коментари Харесай

7 популярни продукта, създадени по време на Втората световна война

Предполагали ли сте, че доста артикули, които използваме и през днешния ден в всекидневието си, са основани по време на Втората международна война? Пo вpeмe нa военни спорове постоянно се появяват изобретения, ĸoитo по-късно, в спокойно време, стават сполучливи търговски артикули. Ето 7 от тях:

Банкограф

Първата версия на актуалния банкомат се е наричала банкограф . Той е основан през 1939 от американския откривател от арменски генезис Лутър Джордж Симджян . През 1960г. той съумява да го патентова, а година по-късно нюйоркската Citibank конфигурирала банкографа на един от клоновете си. Шест месеца по-късно вадят машината от приложимост, заради слаб потребителски интерес. Симджян коментирал: „ Явно единствените му клиенти са били проститутки и крадци, които не желаят да се покажат пред касиера лице в лице “.
 банкомат Gulliver/Getty Images
Секундно лепило

Първото секундно лепило е намерено инцидентно от американският академик Хари Кувър . Екипът му е търсел материал, подобаващ за оптични мерници за оръжия, само че вместо това откриват вещество, което се задържа към всичко, с което влезе в контакт.
 Нескафе iStock/Getty Images-->
По време на Великата меланхолия е имало огромно произвеждане на кафе, което е нямало къде да се съхранява. Поради тази причина бразилски институт на кафето се обръща към Nestlé за помощ в основаването на нов артикул. Първото разтворимо кафе се появява през 1938.

Химикалка с топче

През 1931 унгарският публицист и художник Ласло Биро измисля химикала с топче, откакто вижда какъв брой бързо съхне мастилото. Седем години по-късно той патентова изобретението си, което бързо добива известност измежду английските военни летци.

Тиксо

Тиксото е изобретено от американския инженер Ричард Дрю. Първоначално то се е употребило от бойците, с цел да предпазят боеприпасите си от влага, само че по-късно са забелязали, че тиксото може да се употребява и за коригиране на счупени движимости.

Фанта

По време на втората международна война немския клон на компанията Кока-Кола все по-трудно успявал да внася създавания в Съединени американски щати сироп, необходим за производството на напитката Coca-Cola. Поради тази причина решили да измислят нова освежаваща безалкохолна напитка, която да могат да вършат с наличните в германия съставки. Така се появява напитката с портокалов усет, наречена Fanta. Името и идва от немската дума " fantasie ". След войната Coca-Cola прави напитката собствен формален артикул и го пуска в продажба по целия свят през 1955.

Пеницилин

По време на Първата международна война биологът и фармаколог сър Александър Флеминг вижда бактерициден плесен, който се развива в лабораторията му в Лондон. Там той открива субстанцията, която по-късно е наречена пеницилин. Въпреки че е открит от Флеминг, създаването на антибиотика за приложимост като лекарство, през Втората международна война се приписва на лауреатите на Нобелова премия за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн .
 Александър Флеминг iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР