Предполагаемото име на новата SoC платформа е Exynos 1Нов Еxynos

...
Предполагаемото име на новата SoC платформа е Exynos 1Нов Еxynos
Коментари Харесай

Samsung подготвя собствен процесор за Windows

Предполагаемото име на новата SoC платформа е Exynos 1

Нов Еxynos чип може да откри приложение в мобилните компютри Galaxy Book S
(снимка: Samsung)

Samsung работи върху нова едночипова платформа от линията Exynos, само че не за смарт телефони, а за компютри с Windows. Очаква се чипът да стъпи на Exynos 1000 SoC и да носи комерсиалното название Exynos 1, заяви Sammobile.

Новата SoC ще бъде построена върху ARM архитектура, евентуално с ядра Cortex-X1 и графичен процесор AMD Radeon. Тя ще се създава по 5-нанометров софтуерен развой EUV.

В средата на предходната година Samsung и AMD подписаха съглашение за потребление на Radeon графични процесори в едночиповите системи Exynos. Първата такава SoC следва да излезе през 2021 година, а Exynos 1 ще се появи евентуално през идната година.
още по тематиката
Когато излезе на пазара, Exynos 1 ще се конкурира със SoC решения като Snapdragon 8cx, Snapdragon 8c и Snapdragon 7c на Qualcomm и може да дебютира в идващото потомство преносим компютър Galaxy Book S. Актуалният в този момент модел е построен върху платформа Lakefield, само че предходният използваше Snapdragon 8cx.

Новината за Exynos 1 идва на фона на промени в промишлеността, където от ден на ден и повече внимание се обръща на платформите с ARM архитектура. Така да вземем за пример, Apple реши да трансферира преносимите компютри си от Intel към лични ARM процесори.

Логично е да се допусна, че с приспособяването на Windows към особеностите на SoC с архитектура ARM, ще има от ден на ден и повече ARM-базирани преносими компютри и евентуално ще се появят и мини-компютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР