Предполагаемият организатор на миналогодишните джихадски атаки в Барселона и близкия

...
Предполагаемият организатор на миналогодишните джихадски атаки в Барселона и близкия
Коментари Харесай

Мозъкът на атентата в Барселона от 2017 г. все още е в Европа

Предполагаемият уредник на миналогодишните джихадски офанзиви в Барселона и близкия морски курорт към момента се укрива в Европа, заяви испански вестник в четвъртък.

Източници на следствие съобщили на барселонския ежедневник " Ел Периодико ", че " терористът е бил локализиран, постоянно трансформира страната " и " остава в контакт с други (радикални) групи ".

Преди това мароканският имам Абделбаки ес Сати, за който се счита, че е радикализирал доста от младежите, направили офанзивите през август 2017 година, беше представян от управляващите като човек, който мечтаел и възнамерявал офанзивите.

Но във вестникарската информация се споделя, че в този момент силите на сигурността имат вяра, че имамът „ е бил връзката с интелектуалния създател на нападенията, който е бил " в град в центъра на Европа " по това време.

Източниците не дават народност или възраст на подозирания началник на офанзивите и не са споделили, че е живял накъде в Испания.

Потърсен от Агенция Франс Прес, представител на районната каталунски полиция отхвърли да разяснява информацията на " Ел Периодико ", като съобщи, че " всичко, обвързвано с следствието на интернационалните връзки " на джихадистката клетка, направило офанзивите, е секретно.

Имамът беше погубен по време на инцидентна детонация един ден преди офанзивите в къща в град Алканар, град, ситуиран на към 200 километра от Барселона, където групата правила бомби.

Общо 16 души бяха убити, когато един микробус подкара против множеството хора на известния бул. " Лас Рамблас " в сърцето на Барселона и при офанзива с нож в близкия курорт Камбрилс.

Групировката „ Ислямска страна “ (ИД) пое отговорността за офанзивите.

Шестимата младежи от марокански генезис, на възраст от 17 до 24 години, които направиха офанзивите, бяха убити от полицията.

Това беше най-смъртоносната джихадистка офанзива в Испания след март 2004 година, когато ислямистки бойци инсталираха бомби в пътнически влакове в Мадрид, убивайки 191 души./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР