Предполага се, че те наброяват 10 000 души, като повечето

...
Предполага се, че те наброяват 10 000 души, като повечето
Коментари Харесай

Ислямски детски градини обучават 10 000 деца във Виена

Предполага се, че те наброяват 10 000 души, като множеството от тях са мюсюлмани с непознат майчин език. Тези хора се оказаха в центъра на една от най-разгорещените полемики в акцията за парламентарните избори в Австрия през октомври.

Става дума за дребни деца и деца в предучилищна възраст, посещаващи мюсюлмански дневни центрове във Виена, които консерваторите желаят да се затворят, потвърждавайки, че децата в тях са подложени на религиозно индоктриниране и обществена изолираност и имат проблеми с езика.

" Те не са нужни. Ислямски дневни центрове не трябва да съществуват ", сподели австрийският министър за интеграцията и външните работи Себастиан Курц в полемика неотдавна. Младият лидер на десноцентристката Народна партия, който напоследък е отпред в социологическите изследвания, е създал проект за закриването им.

Планът беше посрещнат с рецензии от мюсюлмански представители, социалдемократи и Зелени, а крайнодясната Партия на свободата означи, че Курц копира отдавнашна тяхна позиция. Темата буни духовете от предходната година, когато висшият ислямски теоретичен потенциал във Виенския университет Еднан Аслан огласи промеждутъчен отчет от свое проучване за ислямските дневни центрове в столицата.

В породилия разногласия документ от проучването, финансирано от министерството на Курц, Аслан уточни, че към 10 000 деца са обхванати допълнително от 120 центъра, ръководени от мюсюлмани - физически лица или организации, в това число консервативни салафити или групи с политически цели. Той призна, че още не е проучил по какъв начин се отразяват възгледите на ръководещите сходни центрове върху децата, поверени на грижите им.

При все това заключава: " Идеологията на тези организации и лица, разказани в резюме от мен в това проучване, безспорно се трансферира и в образованието, което те дават ".

Организаторите на мюсюлмански дневни центрове във Виена не престават да работят, като доста от тях в последните месеци отстраняват всякаква отпратка към исляма на уебсайтовете си. В работническия квартал " Бригитенау " забрадени майки бързат с децата си към дневния център " Джуа ", който се намира на приземния етаж в огромен и неугледен жилищен блок.

Стената извън е изрисувана с детски рисунки, само че няма забележими обозначения, че дневният център е учреден от Ислямската федерация във Виена. Организацията е обвързвана с

турското консервативно религиозно и политическо придвижване " Милли гьорюш ",

което има доста почитателите измежду турските преселници. Али Кая ръководи шест дневни центъра " Джуа ", които се грижат за 300 деца във Виена. Макар " Джуа " да са представени в отчета на Аслан, 30-годишният шеф акцентира, че в ръководените от него центрове няма никакво религиозно образование.

Той обаче призна, че полезностите на " Джуа " подхождат на исляма. " Най-важното за напълно дребните деца е човечността: За мен е значимо децата да знаят какво е морал, какво е нравственос, какво значи достолепие, по какъв начин да се отнасят с родителите си ", сподели той за ДПА.

През 2010 година търсенето в региона на дневните центрове се ускори, откакто Австрия вкара наложителна година на предучилищно образование преди началния учебен курс. Мюсюлмански организации и обособени персони запълниха празнината, предлагайки дневни центрове, които обслужват особено мигранти и мюсюлмански деца.

Хелена Стокингер - изследователка, проучвала католически и мюсюлмански дневни центрове, споделя, че преди висшите учебни заведения за учители в дневни центрове не са давали съответна подготовка във връзка с културното разнообразие, макар че има толкоз доста имигрантски деца. " Като погледнем обратно, можем да кажем, че

връзките с другите религии не бяха значима тематика ",

означи тя пред ДПА. " Много родители мюсюлмани имат чувството, че одобрените заведения за предучилищно образование не задоволяват потребностите им, изключително когато става въпрос за религиозните правила за храната, споделя Кая.

Говорителка на две от най-големите частни организации за дневни грижи във Виена сподели за ДПА, че на всички деца се обезпечава храна съгласно характерните им потребности. Коментарът ѝ обаче беше общ, тя избегна да спомене съответните потребности на мюсюлманските деца.

Тяхното съмнение може да е напълно основателно, поради нажежената политическа конюнктура. Телевизия " Сервус Ти Ви " заяви при започване на юли, че държавните дневни центрове в Залцбург са престанали да сервират свинско месо, с цел да не се постанова да готвят настрана за мигрантските деца. В репортажа се цитираше допитване, съгласно което 92% от австрийците отхвърлят сходна политика.

Народната партия се подигра със залцбугския " декрет за шницела ",

до момента в който крайнодясната Партия на свободата го разкритикува като опит " да се угажда на имигрантите ". Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн, която ръководи в столицата от десетилетия, се сблъска с обвинявания, че градът не съумява да вкара строги правила за качество за заведенията за предучилищно образование.

Юрген Чернохорски, градски консултант, отговарящ за просветителните и интеграционни действия във Виена, сподели за ДПА, че контролът върху качеството е засилен, изключително във връзка с учителите, които не знаят добре немски и образователните заведения с финансови проблеми. Миналата година градът затвори 31 частни дневни центъра, основно по тези две аргументи. Инспекторите не откриха нито една институция, която да насажда ислямски разбирания на децата.

Чернохорски сподели, че дебатите за интеграцията не трябва да се концентрират единствено върху децата, а и върху жилищната и обществената политика, с цел да се подсигурява, че имигрантите и австрийците не пребивавам в два изцяло обособени свята. " Това сигурно е голямо предизвикателство. Всеки, който каже, че няма какво да се прави, ще е безусловно доверчив и кьорав ", сподели той./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР