Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е

...
Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е
Коментари Харесай

Предписания за почистване на гробищни паркове в Ловешка област е издала Регионалната здравна инспекция

Предписания за разчистване на гробищни паркове в Ловешка област е издала Регионалната здравна ревизия /РЗИ/. Проверени били 124 гробища от общо 159 в региона, като са издадени 13 наставления за разчистване и нарушена ограда, заяви за Българска телеграфна агенция доктор Нели Спахийска, шеф на дирекция "Обществено здраве " в РЗИ.

По думите й предписанията са издадени на кметовете и кметските наместници. Свързани са с това, че гробищните паркове не се поддържат в положително положение, терените са покрити с висока тревна растителност, шубраци, дървета и няма достъп до гробните места. Пет от гробищата са с нарушена ограда, а в едно има потребност и от спомагателни контейнери.

Нередностите би трябвало да бъдат отстранени до края на ноември, в противоположен случай следват наказания, добави Спахийска.

По-голяма част от предписанията са за гробищни паркове в община Ловеч. Секретарят на общината Даниела Цанова, съобщи пред Българска телеграфна агенция, че гробищата не са в приемливо положение и това е проблем от дълги години.

На територията на Ловеч работят Централен гробищен парк "Скобелевско шосе ", гробищен парк "Стратеш ", кварталните гробища в Гозница и Продимчец, както и в 34-те села на общината. В Ловеч активността по поддръжката е предоставена на Бюджетна активност "Обредни действия ", а в обитаемоте места задължението е на кметовете и кметски наместници.

"Ще се опитаме в границите на бюджета на общината да ги почистим и приведем в ред. Искам да подчертая, че ангажимент на Общината е поддържането на главните алеи, грижата за самите гробни места е обвързване на околните на покойника ", съобщи Цанова.

По думите й Община Ловеч предлага платени услуги в облекчение на роднините на покойниците - еднократно разчистване на гробно места - 6,80 лв., поддръжка на единично гробно място с абонамент за 6 месеца - 30 лв., премахване на дървета, шубраци и корени - 20 лв.. Тези услуги обаче не се употребяват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР