Предпазват ли маските или не в пандемията от коронавирус? Този

...
Предпазват ли маските или не в пандемията от коронавирус? Този
Коментари Харесай

Ето защо трябва да носим маска

Предпазват ли маските или не в пандемията от ковид? Този въпрос породи разгорещени разногласия даже сред експертите. Орлин Маринов е проучил голям брой научни материали, с цел да покаже, че въпреки всичко носенето на маски е значимо. Ето за какво:
" Неслучайно едно от първите неща, които прави всяка страна, включително и на нашата, е да забрани износа на наличните защитните средства, както и да провежда по опция производството на нови такива. Първото нещо, което СЗО са създали, е да закупят и изпратят над 600 000 маски към 57 страни. Но най-безспорното доказателство за значимостта на маските ще открием в случай че обърнем взор на Изток – там, откъдето пандемията потегля и заплахата е непосредствена.
Жителите на източните страни от десетилетия имат построена просвета да носят защитни маски по ред аргументи – превантивно през грипния сезон, с цел да пазят топло на лицето си през зимата, носене от заболели с цел да пазят здравите, срещу нечист въздух, даже като фешън аксесоар. Текущата пандемия трансформира този потребен табиет в норма. В Китай маските стават наложителни за всички на открито, като даже у дома носенето на минимална отбрана е целесъобразно. Публикувана е публична таблица, обясняваща кой тип маска за какви хора и обстановки е подобаваща. Япония пък задължава своите производители да продават маските на държавното управление, което от своя страна ги доставя на жителите на засегнатите региони. Южна Корея и Хонконг също поучават жителите си да поставят маска когато излизат, а във Виетнам носенето е наложително. Сингапур раздава маски на всяко домакинство благодарение на армията. В Тайланд дефицитът на маски кара държавното управление да създаде 50 милиона текстилни такива, които съгласно извършените проби блокират дихателните капчици. Тайван вкарва режим на продажбите (против презапасяване) и ангажира военните в производството на нови маски, достигайки скорост от 10 милиона броя дневно.
И назад към Европа. От седмица в Чехия носенето на маски на открито е наложително. При липса на маска, носът и устата би трябвало да бъдат покрити с подръчни средства, да вземем за пример шал или забрадка. В Словакия се поставя маска/шал на обществени места – хора с незащитени лица не се обслужват. Мярката е наложителна в столицата и огромните градове, въпреки още да не е въведена на национално равнище. Здравният министър изяснява в ефир (носейки маска, както останалите посетители и водещите), че когато човек покрива устата и носа си, той защищава близките от своите респираторни капчици, а той самият е предпазен, с помощта на маските на другите. После добавя, че когато всеки е с покрито лице, резултатът е все едно всички са имунизирани. Поради привършване на маските в аптеките, персонално министър председателят предлага на популацията изработката на такива от плат в домашни условия.
Има международен теоретичен консенсус, че главният метод за заразяване с ковид е посредством дихателните капчици, излизащи от устата или носа при издишване, говорене, кихане, кашляне и храчене. Дали това ще стане непосредствено по въздушно-капков път при непосредствен контакт или косвено по контактно-битов път, не е от значително значение. Поради огромния си размер от най-малко 5 микрона, тези капчици са тежки и скоро падат на земята, привлечени от гравитацията. Макар че при кихване или изкашляне броят им може да доближи десетки хиляди и да пропътуват цели 6-9 метра преди да стигнат земята, най-опасната зона е в обсега 1-2 метра, оттова и рекомендацията за отдалеченост. Съществува и минимална опция за предаване посредством аерозоли – това са най-фините изхвърлени капчици или чисти вирусни частици, разпръснати из въздуха, сходно на спрей. Те са с размер под 5 микрона и са прекомерно леки, заради което остават да се носят във въздуха. Под тази си форма на аерозол, вирусът може да бъде рисков в продължение на часове, само че това не е прекомерно евентуален сюжет на заразяване отвън болнична среда.
Ефективността на маските за блокиране на изходящия поток от респираторни капчици не стои под въпрос. Здравният личен състав нормално употребява известните сини хирургически маски (наричани още медицински, еднократни или обикновени), както и по-скъпите и пречистващи маски вид респиратор, като N95. Според проучване, разликата в тяхната дарба да защищават от грип е едвам 1% – т.е., те са съвсем еднообразно ефикасни. Като имаме поради, че вирусните частици на грипа и короновируса имат сходни размери (съответно 80–120 nm и 50–200 nm), можем да заключим, че двата модела ще имат близка успеваемост и при Коронавирус. Маски от тези два вида обаче към този момент се намират мъчно, а и те са по-необходими на медиците и болните. В всекидневието даже текстилните биха свършили работа. Така или другояче, допреди към 50 години различен вид не е имало дори за лекарите. Според проби, платнените маски стопират капчиците с размер над 1 микрон, което е изцяло задоволително при изискване, че вирусът се популяризира най-вече посредством капчиците с размер над 5 микрона. Текстилните маски за многократна приложимост изискват съответна поддръжка преди да бъдат сложени още веднъж, като някои от тях имат и джоб за заменяем филтър. В краен случай, даже подръчни аксесоари като шал, бъф, забрадка, бандана могат да бъдат от изгода. Най-важното е просто всеки да покрива носа и устата си преди допир с други хора. Ако към момента имате подозрения в изгодата от бариера пред носа и устата си, направете следния елементарен опит. Поставете дланта си на няколко сантиметра пред устата и започнете да говорите. Ще усетите топлината на дъха си и механичната мощ на излизащата бликам въздух, изключително когато изричате избухливи съгласни като Б и П, или се прокашляте. Това точно е изходящият дихателен поток, съдържащ респираторните капчици. След това сложете маска и повторете теста – надали ще усетите нещо. Допълнително преимущество при покриването на лицето е, че няма да можете да го докоснете непосредствено с ръка, която би могла да е нечиста с вирус. Този резултат може да се ускори с носенето на очила и шапка/качулка, тъй че да не остават непокрити елементи от лицето.
Неприятният факт е, че към момента доста хора нямат навика да поставят маска. Други не знаят за какво би трябвало да го вършат. Трети се въздържат заради опасения, че ще бъдат посочени с пръст или гледани присмехулно. Всички обаче би трябвало да разберем, че предпазването на лицето е основно, с цел да не пренасяме болестта и да не трансформираме непознати в жертва на нашата безнаказаност. Посоката на обществено напрежение би трябвало да се обърне – хората, които не носят маска би следвало да се тормозят от тези, които носят. Последният път, когато в България е оповестено изключително състояние, е било по време на Втората международна война. Времена, в които хората с подготвеност са се разделяли кой с крайник, кой с ръка, кой с живота си. Днес се изисква да се разделим единствено с комфорта си и да слагаме маска когато излизаме на открито. Това не лишава повече време от миенето на зъбите заран или почистването на обувките преди да излезете. Ако носенето на маска в България беше наложително (както в Словакия, Чехия, Азия) и органите на реда концентрираха силите си върху съблюдаването на това просто предписание, може би щяхме да избегнем някои от по-крайните ограничения, които през днешния ден лимитират всички нас, а и бизнеса.
Ако и вие мислите, че би трябвало да сме виновни и да носим маски с цел да преживеем допустимо най-бързо и най-леко пандемията, може да споделите този текст. Така повече хора биха разбрали за какво покриването на лицето е толкоз значимо. "
Вижте целият пост ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР