Предпазлив оптимист съм за настоящата 2019 г., както за банковия

...
Предпазлив оптимист съм за настоящата 2019 г., както за банковия
Коментари Харесай

Петър Андронов: Правим дигитален финансов супермаркет за клиентите ни

" Предпазлив оптимист съм за актуалната 2019 година, както за банковия бранш, по този начин и за стопанската система ", споделя Петър Андронов

© Цветелина Белутова #7 в общото класиране

#2 Стабилност и риск
#10 Ефективност и доходност
#16 Устойчивост и динамичност
#3 Размер Визитка

Петър Андронов е основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на белгийската банково застрахователна група KBC за България. Той е и ръководител на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ), втори мандат.

До 2007 година кариерата му се развива в Българска народна банка, където последно е основен шеф " Банков контрол ". Като част от банковия регулатор има принос в правенето на банковото законодателство в България в подготовката за участието в Европейски Съюз. В интервала 2005 - 2007 година е наблюдаващ и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. В същия интервал е наблюдаващ и член на Банковия контролен комитет към Европейската централна банка.

Преди покупката на ОББ от KBC през 2017 година той ръководеше Сибанк, като под негово управление двете институции се сляха и доведоха до новия №3 по мярка на активите на пазара.Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- 2018 беше година на напредък и подсилване за банковия бранш. Още една добра година с удобна макроикономическа среда, съществено стесняване на лихвения марж, значително регулаторни провокации, консолидация, по-добро качество на кредитния портфейл, растеж на заемите, изключително в сегмента за жители.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Настоящата 2019 година има сериозен политически товар, който е обвързван с световни развития – Brexit, избори в Европа, търговски войни. Освен това растежът в еврозоната се забави и това промени цялостната настройка на Европейската централна банка (ЕЦБ), която реши да резервира лихвените проценти на ниските равнища и да продължи подтиква на стопанската система на еврозоната. Това значи, че натискът върху доходността на банките ще продължи минимум още една година и ще съставлява основно предизвикателство. Но като цяло отвън тази комплицирана външна неустановеност, която се образува към този момент няколко месеца като причина за напрегната година, аз съм внимателен оптимист за 2019 година

След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Различното е, че този път пробата е единствено за шест български банки и се прави от ЕЦБ. Би трябвало две години по-късно, вследствие на удобната икономическа среда, банките да са натрупали още повече запаси, да са подсилили капитала си и да са подобрили качеството на кредитния си портфейл. Дали е станало по този начин, ще разберем. Но без никакво подозрение банките, които вземат участие в оценката и прегледа на качеството на активите и стрес тестванията, имат двойна работа и доста огромна част от силата и ресурсите им са ориентирани към покриване на условията на проверителите.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате вашите клиенти?

- Важно е какви са упованията на хората, които вземат решения за лихвите. ЕЦБ и Федералният запас са внимателни, изчакват да видят какъв резултат ще създаде цялата разказана нагоре неустановеност в композиция с редица други фактори върху световната стопанска система и по какъв начин това ще се отрази върху параметрите на напредък и инфлация. И чак тогава ще могат да формулират упованията си, а ние би трябвало да следим информацията и да следим какво ще се случи. На този стадий е очевидно, че през тази година няма да има нарастване на лихвите. От обстоятелствата и заявките на ЕЦБ излиза наяве, че по-скоро не се чака радикална смяна в равнищата на инфлация и на растежа на Брутният вътрешен продукт на еврозоната, които да предизвикат лихвени нараствания.

Ние предоставяме на нашите клиенти постоянна икономическа информация – публикуваме стопански бюлетини с информация за макроикономическите развития. Предлагаме на клиентите да наблюдават деликатно тази информация, тъй като средата е динамична, обстоятелствата се трансформират и решенията на ЕЦБ ги следват. Съветваме всеки, който взима заем, да си оставя запаси и да не се ангажира с прекомерно огромна сума, която да го докара до сериозната точка на обслужване и до сериозния му наличен приход.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година, или процесът е към края си?

- Не е нужно да подсещам, че в природата на капитализма е всеки индивид да търси успеваемост, която се реализира с мащаб. Така че всички предприятия, било в промишлеността, в услугите, във финансовите или още по-точно в банковите услуги, се стремят да бъдат по-големи, с цел да са по-ефективни. Този развой няма период, той е непрекъснат. Това се случваше през деветдесетте години, това се случваше при започване на века, това се случваше и през последните години – банките непрекъснато, като всеки различен търговец, се окрупняват, стават по-малко, по-силни, по-големи, по-ефективни. Това е особено за пазарната стопанска система.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- През последните тримесечия стопанската система на страната забави растежа си и се приближи към 3%. Основната спънка пред нея остава един основен фактор - външната неустановеност. Не дребна част от стопанската система е експортно насочена и зависи от средата в еврозоната, зависи от средата в източните пазари. Тя се въздейства от това, което се случва на открито. Икономиката се забавя и поради пазара на труда, който непрекъснато преостойностява цената на труда нагоре и е липсващ към този момент дълго време. Двете неща са свързани. Икономиката ще продължи да е изправена пред тези огромни провокации дружно с редица фактори на неустойчивост, които са мъчно предсказуеми през идващите месеци. Допълнителен, вътрешен за стопанската система фактор ще бъде усилието и нужните стъпки за кандидатстване във Валутния механизъм (ERM II) и в банковия съюз. Резултатите от подготовката и съвкупността от другите условия ще повлияят на стопанската система. Но като цяло съм внимателен оптимист за актуалната 2019 година както за банковия бранш, по този начин и за нея. Колкото до моторите на растежа, те са структурни, дълготрайни детайли на стопанската система. Те са същите, които са били и през предходната година.

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Иновации, качество на обслужването и напредък. Иновациите, които вкарваме, разрешават на нашите клиенти да икономисват време и старания, понижават нуждата от навестяване на банкови клонове. Достъпът до банкиране става непрестанен, с от ден на ден лекост и улеснения. Банкирането се трансформира в нещо, което лишава минимална част от персоналното време и служи постоянно когато е належащо. Иновациите разрешават на клиентите ни да бъдат по-добре осведомени и доста по-гъвкави.

Фокусираме се върху качеството и бързината на услугите в клоновете, в другите канали на банката, в мобилното банкиране, в уеб страницата ни, във опцията клиентите да направляват в цялостен финансов супермаркет, в който имат всички финансови услуги – банкови и застрахователни. Тази година сме се насочили към това – да предложим на клиентите си цифрови нововъведения и улеснения. За банката

ОББ е основана през 1992 година като най-мащабния консолидационен план в българския банков бранш, сбъднат посредством сливането на 22 районни търговски банки в страната. Приватизирана е през 1997 година, а през 2000 година става част от групата на Nаtional Bank of Greece, каквато остава до края на 2016 година Последното уедряване бе осъществено доскоро повече от две години със сливането на Сибанк в границите на белгийската KBC. Тя заплати за близо 100-процентния пакет в ОББ и " Интерлийз " 610 млн. евро.

В класацията на най-хубавите банки ОББ заема седма позиция, което е усъвършенстване по отношение на резултата й за 2017 година, когато беше регистрирана загуба в резултат на обезценки. Именно тези земетресения в резултатите към сливането тежат на индикаторите за резистентност на банката. За сметка на това ОББ се подрежда на второ място в подкласацията за непоклатимост, стъпвайки на ниски разноски за финансиране и относително прочистен портфейл. Въпреки по-големия си размер към момента банката очевидно не съумява да извлече търсените синергии и индикаторите за успеваемост са по-слаби от другите в топ пет по активи. В края на 2018 година активите на ОББ надвишават 11.2 милиарда лева, а чистата й облага е 192 млн. лева
Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР