Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги,

...
Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги,
Коментари Харесай

С 30% по-евтини са електронните услуги на кадастъра от документите на хартия

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които жителите декларират и получават електронно, са с 30% по-евтини от документите на книжен притежател , оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Например, едни от най-често търсените - издаването на схема на парцел или скица на независим обект на хартия костват 20 лева, а декларираните и получени електронно - 14 лева . Важно е да се знае също, че скиците и схемите към този момент са безсрочни, в случай че няма смяна в събитията за парцела.

Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите като тези, които жителите и бизнесът могат да получат на гише. Изготвянето на декларираните на място или онлайн документи лишава едно и също време според от периода на услугата - елементарна, за която са нужни 7 дни, или бърза, чийто период е тридневен.
 Агенцията по кадастър към този момент е обект от националната сигурност
Агенцията по кадастър към този момент е обект от националната сигурност

За да се подсигурява безпроблемното действие на системите й

Най-бързият и комфортен метод за тяхното заявяване и приемане е по електронен път, посредством Кадастрално-административната осведомителна система на кадастъра . За да може да бъде употребена, е належащо да се направи регистрация, която лишава няколко минути. Заявяването на услуга също не лишава доста време. За някои от тях, за засвидетелствуване на данни, е належащо заявителят да се разпознава с електронен автограф. Ако жителите не разполагат с подобен, могат да получат декларирания от тях документ в офис, където ще би трябвало да покажат нужните документи - за благосъстоятелност на парцел или други, нужни за съответната услуга.

Услугите от кадастралната карта са общо 12, от Геокартфонд - 19, а осъществяваните информации са 13. Сред тях, с изключение на даването на схема на парцел или скица на независим обект, са също нанасяне на настъпили промени в кадастрална карта или в кадастралния указател на недвижимите парцели, даване на извадка от архивен проект в дигитален тип, информация по кадастрална карта и други.
 Движението на документи в кадастъра може да се ревизира в интернет
Движението на документи в кадастъра може да се ревизира в интернет

Електронната система оказва помощ за избягването на опашки

Чрез картата в КАИС, която е със свободен достъп, може да се потърси информация за парцел или постройка по разнообразни способи - посредством въвеждане на данни за адрес или посредством идентификатор, който е като ЕГН . Първите 5 числа от номера дават информация за обитаемото място, идващите 4 отбелязват кадастралния регион, а тези след тях - номера на парцела. Ако в него има постройка или независим обект (апартамент в жилищен блок, например), те също се отбелязват с спомагателни числа.

С промени в Закона за кадастъра и имотния указател и наредби към него инженери по геодезия към този момент също могат да издават схема на парцел или скица на независим обект.

Правоспособните лица ще имат право на достъп до осведомителната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Чрез нея, правоспособните лица ще имат право единствено да получават скици на поземлени парцели, скици на здания, схеми на независими обекти в здания и в уреди на техническата инфраструктура, както и удостоверения за съществуване или липса на данни, само че няма да могат да вършат промени на данните в тези документи и в кадастралната карта и кадастралните регистри.

Документите ще се създават автоматизирано от осведомителната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и откакто те ги удостоверят, ще ги дават на потребителите на книжен притежател. Тези документи ще имат силата на формален документ, публикуван от АГКК.
 Край на чакането за схема в общините с кадастър
Край на чакането за схема в общините с кадастър

Слагат завършек на имотната мафия с въвеждане на " ЕГН на парцелите "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР