Предоставихме всички изискани от нас документи на ДАНС. Как върви

...
Предоставихме всички изискани от нас документи на ДАНС. Как върви
Коментари Харесай

Истерията с цената на тока - иска ли някой да не се виждат публично договорите от борсата?

Предоставихме всички изискани от нас документи на ДАНС. Как върви инспекцията и дали е завършила не знам. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов, който разяснява тематиката с. Припомняме, че през борсата се търгува главно индустриалният ток.

Той посочи, че не за пръв път има такива инспекции от ДАНС. И сподели, че може да има „ бегли подозрения ” за операции на борсата, само че постоянно при такива подозрения БНЕБ е докладвала на КЕВР. По закон при наличности за подозрения се пращат сигнали до КЕВР, стана ясно от думите на Константинов пред bTV. За какви подозрения става въпрос нормално – за предложение или търсене на доста огромни количества ток, за подписване на контракт с предварителна сделка и търговия с вътрешна информация, изброи Константинов пред bTV. За последно сигнали от БНЕБ са подавали преди към месеца.
 Когато пазарът не ни кефи, държаво - помагай Когато пазарът не ни кефи, държаво - помагай
Това съобщи Явор Куюмджиев, зам.-икономически и енергиен министър в държавното управление на Сергей Станишев (Тройната коалиция), в коментар за...

Що се отнася до свързването първо с гръцката борса, а не с румънската, Константинов отговори, че по принцип пазарът ни е добре обвързван с всички съседи. Пазарното обединяване не трансформира комерсиалния продан кой знае какъв брой и надлежно не въздейства на цените, разяснява той и настоя, че цените не са се трансформирали заради тази причина след обединяването с гръцкия пазар. Константинов е уверен, че няма да има смяна на цената на тока (индустриалния) след обединяването с Румъния – от 27 октомври, 2021 година.

България по-скоро е в долната част на ценовия диапазон, от началото на август. За 29 септември цената е 147 евро на мегаватчас. Като мотив, че цената не е свръхвисока, Константинов уточни износа – щом той не секва, значи цената е конкурентна.

Все повече и повече се схваща, че БНЕБ не дефинира цените, сподели още шефът на борсата. И подсети, че в този момент до минути излизат данните за всички контракти за ток, който минава през борсата, като изрази мнение, че на някой това не се харесва – преди 2016 година нямаше никакви обществени данни за контракти за големи количества ток. Константинов подсети, че през 2020 година имаше рисково ниски цени – 50 лв. за мегаватчас!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР