Предметите на изкуството са не само скъпо украшение за дома

...
Предметите на изкуството са не само скъпо украшение за дома
Коментари Харесай

Алтернативните възможности за инвестиции - предмети на изкуството и не само

Предметите на изкуството са освен скъпо бижу за дома (и офиса), само че и печеливша инвестиция. Освен от живопис, вложителят може да се интересува от художествена снимка, статуя, бижута - всичко, което радва окото и цената му нараства с времето.

През 2019 година продажбите на международния пазар на изкуство доближиха 67,4 милиарда $. Ако се наблюдава динамичността на пазара на изкуство, за последните 50 години той нараства приблизително с 8,8% годишно, а през 2011 година се оказа 3 пъти по-изгоден от главния борсов показател S&P 500, разясняват анализатори от интернационалните капиталова компания.

Те означават, че с цел да инвестирате в в действителност печеливш арт обект, би трябвало непрекъснато да наблюдавате пазара на изкуство, да посещавате галерии, да изучавате каталози на търгове. Инвестициите тук се изплащат за дълго време - би трябвало да обичате изкуството, с цел да се насладите на сбирката, възходяща с годините по стойност.

Има 2 метода за вложение в предмети на изкуство.

Първият е, закупуване на творби на известни майстори. Това са " сините чипове " на арт пазара, които несъмнено няма да поевтиняват в бъдеще, могат единствено да нарастват. Световните шедьоври могат да бъдат закупени в огромните аукционни къщи: Christie`s, Sotheby`s и Bonhams.

Но такива покупки могат да си разрешат единствено в действителност богати вложители: цените на картините се пресмятат в милиони долари, плюс разноските за оценка на шедьовъра, превозване и условия за предпазване.

Вторият метод се състои в търсене на нови " звезди " в региона на изкуството. Много по-достъпни са творенията на малко известни майстори. Те могат да бъдат закупени онлайн, непосредствено на уеб страницата на художника или даже на улична галерия. Цените на такива творби могат да бъдат под 150 $. Но може би с течение на времето, " майсторът " ще стане прочут или избран род на изкуството ще стане съвременен - и цените ще скочат десетократно.

Колекционерски кукли

Колекционерската стойност и надлежно цената на куклите зависи от няколко фактора. Единият е материалът, от който са направени - порцелановите кукли с натурален косъм на косите и кристални очи са по-скъпи от восъчните или гумени кукли.

Името на създателя / фабриката е посочено в специфична маркировка върху куклата и това е от (голямо) значение.

А колкото по-малък е тиражът, толкоз по-скъпа е куклата. Тиражът е заявен в " куклено уверение " - един тип " паспорт ". Там също са посочени името на творбата, името на създателя, размерът на куклата, годината на нейното основаване и материалът на направата.

От антикварните кукли се ценят доста творбите на немската фабрика Kammer und Reinhard и френските Jumeau, Bru, Steiner и Rohmer, показват специалисти.

От актуалните кукли се ценят творбите на към този момент известни създатели, като те са изложени във водещи салони за кукли и са оповестени в професионални издания. Списъци с огромни имена на пазара на кукли могат да бъдат открити в уебсайтовете на галериите - когато избирате подобен създател, бъдете подготвени да " застанете на опашка " за направена от него кукла.

Автографи на звезди

През последните 20 години, пазарът на подписи на звезди демонстрира междинен растеж от 10% годишно. Неговата динамичност може да бъде проследена от показателя PFC40 (това е портфолио от подписи на 40 международни знаменитости).

Феновете получават подписи на своите идоли на концерти или молят да им бъдат изпратени по пощата, а вложителите ги купуват от Avito, eBay и профилирани търгове. Покупката би трябвало да бъде тествана за достоверност - на съществени задгранични уеб сайтове подписите към този момент се продават със документ.

Цената на подписа зависи преди всичко от личността на подписващия - какъв брой прочут е (бил) и каква роля е изиграл в историята.

" Възрастта " на подписа също е определяща за цената му - старите подписи са по-скъпи. Автографите на към този момент умряли звезди се смятат за по-изгодни за вложения, защото са тествани за достоверност, одобрени са, а и броят им не нараства.

Цената на подписа зависи и от това, какъв брой мъчно е да се получи. Например, Стив Джобс беше прочут с нежеланието си да се подпише " за спомен " - и в този момент подписаното от него списание се продава за 40 000 паунда, като има статут на най-скъпия подпис от 21-ви век (увеличение от 24% годишно от 2000 година досега).

А Бил Гейтс закупи остарял ръкопис на Леонардо да Винчи за 30,8 милиона $ - и това е безспорен връх на пазара на подписи.

И по този начин, инвестиционни специалисти обобщават:

1.Алтернативните вложения могат да се трансфорат във ваша отбрана против неустойчивостта на финансовите пазари и са нетрадиционен източник на приходи.

2.За да получите добра облага, е належащо да сте добре осведомени с капиталовия арт обект. Печелившите вложения постоянно произлизат от обичани занимания.

3.Започнете с малко. За изпробване с различни вложения, можете да заделите 5-10% от капиталовия си портфейл, а огромната част от средствата си за влагате в познатите финансови принадлежности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР