Предложили сме на Газпром да преговаряме за анекс към настоящия

...
Предложили сме на Газпром да преговаряме за анекс към настоящия
Коментари Харесай

Очакваме отговор от Газпром дали искат да преговарят

Предложили сме на " Газпром " да преговаряме за анекс към сегашния контракт . Отговор от съветския монополист се чака тези дни. Това удостовери в студиото на Нова телевизия служебният енергиен министър Росен Христов. Точното му пояснение бе, че сме " дали индикации, че желаем да стартираме договаряния по оферти за изменение и оптимизация на контракта ".

Росен Христов не посочи дали ще става въпрос тъкмо за анекс или за друга юридическа форма , като уточни че е образуван екип от адвокати, в това число външни консултанти, които ще имат окончателната дума. Министърът няколко пъти акцентира, че не е правист и не може да дава коментар по тематиката. Увери обаче, че са " доста деликатни по тематиката ", с цел да не рискуват.

Въпреки това Росен Христов изясни, че същият екип от адвокати са написали 100 стр. отчет, в който се споделя, че е огромна вероятността един арбитраж да бъде извоюван от " Газпром " . Защо и по какви аргументи Христов не изясни още веднъж с обяснението, че не е правист, а самият отчет " можем да го проучваме тук цялостен един ден ". Посочи обаче, че вероятността те, руснаците, да ни съдят е доста по-голяма, тъй като : " Газпром прави смяна в изискванията на заплащанията, ние не се съгласяваме, " Газпром " не се съгласява и договарянията стопират. "
 Губим един арбитраж с Газпром, не сме употребявали 1.4 милиарда куб.м. газ
Губим един арбитраж с Газпром, не сме употребявали 1.4 милиарда куб.м. газ

МЕ сметнали, че танкерите костват с 50% повече по отношение на съветския газ по контракт

На въпрос дали продължаваме, както предходното държавно управление, да изпращаме поръчка към " Газпром " всекидневно, Росен Христов съобщи, че " естествено, че не го вършим " , тъй като " няма смисъл да вършим нещо, което е ясно, че няма да се случи ". Въпреки това съобщи, че " следваме изискванията на контракта, с цел да сме оптимално предпазени ".

Какви са предложенията на българската страна :
удължаване на интервала за взимане на остатъчните количества газ, като влезем в 2023 година и обхванем отоплителния сезон. Такава алтернатива в сегашния контракт имало, като единствено би трябвало да я активираме предложение и блян на българската страна е да се опитаме да избегнем предплатено заплащане, заменяйки го с банкова гаранция. Това вършим във връзка с риска газ да не бъде подаден предлагаме и оптимизация на самата формула, по която да се пресмята цената на газа.
Правителството разчита в " Газпром " да надделеят пазарните правила , на които ние настояваме, а и по този начин да понижим рисковете те (руската страна) да завоюва един арбитраж, изясни Росен Христов на въпроса няма ли морална алтернатива сред пазар и война . Той е уверен, че това, че някой договаря, не значи отвод от търговски искания, а и " ние не излизаме от контракта и не променяме никакви фундаментални условия по него ".

" Говорим единствено за остарелия контракт и няма да преговаряме за нов контракт ", увери Росен Христов.

По въпрос каква би била цената на газа , Росен Христов отговори с цената на втечнения газ от танкерите, които били с 50% по-скъпи и попита " за какво би трябвало да рискуваме да отидем на арбитраж, в случай, че имаме потребност от количества газ на по-ниска цена . " Малко по-късно обаче посочи, че за октомври количествата газ са обезпечени съвсем , а държавното управление се пробва да понижи цената в микса. " На нас не ни е нужен " Газпром " , концепцията е намерим газ на по-ниска цена, тъй че да усъвършенстваме общия микс ", бяха точните думи на Росен Христов.

За отхвърли от останалите шест танкера , министърът изясни, че държавното управление не е съумяло да обезпечи слотове на добра цена и всичко, което е открито, е било с медиатори . Водени са диалози с Гърция, само че Ревитуса работи на пазарен принцип и всички слотове са били разпродадени. " Така се оказало, че цените са били прекомерно високи, с цел да може този газ да стигне на естествена цена. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР