Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през

...
Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през
Коментари Харесай

Северна Македония предложи пауза в срещите на експертната комисия до май 2020 г.

Предложихме на сътрудниците ни да опитаме още една среща през декември, само че те имат свои учредения, с цел да откажат. Но и направиха друго предложение - да създадем една огромна пауза в нашите контакти, някъде до месец май, заяви Българска телеграфна агенция.

Това сподели проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония, на брифинг след нейното девето съвещание, което се състоя в София.

Комисията е основана по Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни.

Поредната среща демонстрира, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме задоволително сигнали, че имаме доста разнообразни показа с нашите сътрудници освен за смисъла на нашата работа, само че и за разбирането на контракта за другарство и добросъседство, който предписа основаването на смесената комисия, уточни проф. Димитров. По думите му, това е задоволително безапелационно увещание, че не може да се приказва за реализирани съществени резултати. Аз персонално съм много обезпокоен от това, освен тъй като всяка крачка напред е нещо позитивно, не толкоз за самия контракт, що се касае за връзките сред хората от двете страни, само че и тъй като междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че чака една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат реализирани до края на тази година избрани резултати, уточни Димитров. Дори бяха поименно упоменати предстоящите резултати към диалозите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други тематики, които си заслужава да бъдат обсъждани навреме, акцентира проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е приключено.

На въпрос дали идните в Северна Македония избори са причина да се изиска паузата до май, проф. Драги Георгиев, съпредседател на взаимната експертна комисия, уточни, че тя работи, състоят се срещи, и в нейната работа има съществени разлики сред тълкуването за някои събития и персони от историята. По думите му дребен прогрес има във връзка с учебниците. Днес са дискутирали и за Гоце Делчев, за който не престават разликите във вижданията и няма прогрес. Според Георгиев договорът за другарство и добросъседство се почита, а темпото на срещи на взаимната комисия се е нараснало. По думите му заради идващия избирателен интервал в Република Северна Македония, считат, че би трябвало да се направи пауза в срещите на комисията, като са предложили работата да продължи и по електронен път да се обменят бележки по другите въпроси.

По думите на Драги Георгиев в комисията работят по стандарти и не могат да се преценяват с политически стремежи, като стоящите пред специалистите проблеми ще се пробват да решат, само че счита, че слагането на периоди не е доста продуктивно. Георгиев е на мнение, че не може напредването на Република Северна Македония към Европейски Съюз да зависи само от работата на експертната комисия, като разяснява, че двустранните връзки в другите сфери са отлични.

Попитан за претенциите им във връзка с Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, Драги Георгиев сподели, че те желаят да се откри решение и да се празнуват дружно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР