Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и в

...
Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и в
Коментари Харесай

Община Видин: Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и не е в ущърб на гражданите

Предложеното нарастване на локалните налози не е самоцелно и в ущърб на жителите. През последните месеци видинчани се убедиха какъв брой по-хубава може да стане средата, в която живеем. Улиците и междублоковите пространства да са асфалтирани, да е чисто, парковете и останалите зелени зони да са поддържани. Всички желаеме да има съвременно енергоспестяващо улично осветяване в обитаемоте места. Мечтаем Видин да бъде газифициран, да се реновира цялата спортна инфраструктура и градският стадион да се трансформира в съвременно спортно оборудване, да има нови спортни и детски площадки. Но с цел да се случи всичко това, са нужни пари. Местните налози и такси са главният източник на средства за поправки на общински здания, за действия по благоустрояване и облагородяване на обитаемоте места. От 2008 година обаче техният размер не е променян, сочат от община Видин.

 



 

От администрацията подчертават на обстоятелството, че минималната работна заплата към този момент е нараснала тройно – от 220 лева през 2008 година до 650 лева в този момент, като се разисква ново нарастване при започване на идната година. Поясняват, че са поскъпнали набъбнаха и цените на всички артикули и услуги, в това число на строителните материали.

„ През последните пет години Община Видин събира приблизително към 2,5 млн. лева на година от такса за битови боклуци. Тази сума е незадоволителна, с цел да се прави сметосъбиране и сметоизвозване, да се заплаща депонирането в районното хранилище, както и да се вършат наложителните отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана. С предлаганото нарастване на такса боклук Общината ще може да прави тези услуги с по-високо качество, като бъдат закупени и нови съвременни съдове за боклук и се вкара умна система за сметосъбиране (кофи с датчици), както и отчасти да се погасят вноските към екоинспекцията в Монтана “, са показали още от администрацията.

Според разбора на управата в случай че размерът на таксата не бъде обновен, ще е невероятно да стартира заплащането на наследените от предходните два мандата отговорности, възлизащи на близо 14 млн. лева, в които влизат задължения към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана за съвсем 6,9 млн. лева, насъбрани в интервала от 2015 година до 1.10.2021 година, както и над 6,7 млн. лева обвързване по неправда, установена от Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ по плана за пречиствателната станция.

„ Предвижданото нарастване на такса боклук не визира промишлените обекти. Същевременно даже след предлаганата промяна промилите за жилищни парцели в Община Видин остават по-ниски спрямо доста общини в България. Например: в Монтана е 3,86 промила за жилищни имоти; Ловеч – 5,1 промила; Димитровград – 5,5 промила за общинския център и 6,8 промила за останалите обитаеми места “, прецизират от локалната администрация.

И разясняват, че досега съществена част от средствата, вложени в действия по благоустрояване, са от външни източници – оперативни стратегии или целеви средства от държавния бюджет.

„ Очакванията са, че в бъдеще това финансиране ще е все по-недостатъчно, което изисква Общината да заделя лични средства. Именно това постанова и предлаганото нарастване на локалните налози. По тези аргументи, след подробни разбори, специалистите в общинската администрация приготвят предложенията за нарастване на локалните налози и такси, съобразени с икономическото положение на района и опциите на популацията “, допълват от управата.

Още от ВИДИН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР