Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда

...
Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда
Коментари Харесай

Цацаров подкрепя ограничаването на съкратеното съдебно следствие

Предложеното ограничение на съкратеното правосъдно разследване при тежка телесна щета и съзнателно ликвидиране изрично би трябвало да се одобри. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия.

От парламентарните групи "БСП за България ", “Обединени патриоти” и “Воля” желаят да отпадне опцията за бърз съд при направени признания, в случай че е осъществено тежко ликвидиране или е породена тежка телесна щета. От ГЕРБ оферират съкратеното произвеждане да остане, само че съдът да не бъде длъжен да понижи присъдата, както е в този момент. Освен това наказването да може да се понижава с 1/5, а не с 1/3.

Първите три законопроекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а законопроектът на ГЕРБ е по Наказателния кодекс. "Трябва да избираме сред провеждането на съкратеното правосъдно разследване или това, което носи възприятието на правдивост. Трябва да предпочетем по-високата полезност - възприятието на справедливостта. Следва да се избра метода препоръчан в Наказателно-процесуалния кодекс ", сподели Цацаров. Той акцентира, че методът да не се ползва съкратеното правосъдно разследване при умишлени убийства и тежки телесни повреди е коренен, само че прокуратурата го поддържа. Изрази подозрение, че в случай че разновидността, който ГЕРБ предлага, бъде признат, няма да се регистрира и това, че килърът си е признал при установяване на присъдата. Измененията в Наказателния кодекс ще слагат още един въпрос - за потреблението на по-благоприятния углавен закон - той ще се окаже настоящият и ще се ползва и за висящите правосъдни каузи. А при първия метод няма да стане дума за това, посочи основният прокурор.

"За " законопроекта, препоръчан от ГЕРБ се разгласи правосъдният министър Данаил Кирилов. "Не бива със законодателно решение да се лишава опцията подсъдимият да прави самопризнания и да улесни правосъдния развой. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо виновността събитие. Няма правна спънка правосъдното разследване да бъде кратко, а най-после съдът да каже, че това не е задоволително да се понижи присъдата на дееца ", уточни Кирилов. Той изрази състрадание към околните на жертвите, само че моли да не ескалират напрежението. И акцентира, че когато обществото стачкува, постоянно има право.

"Когато обществото стачкува, постоянно има право! Категорично не съм склонен. Трябва първо да кажете какво визирате под общество - отворено или цялото. Ако е първото - не, не показва мнението на цялото общество и не постоянно е право ", отвърна му Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Колегата му Хамид Хамид се разгласи "за " всички оферти, тъй като по думите му смяна би трябвало да има. "Не е ли по-добре обаче да създадем азбучник за това къде не би трябвало да се ползва съкратеното правосъдно разследване? ", предложи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР