Предложенията за промени в Закона за енергетиката, насочени към създаване

...
Предложенията за промени в Закона за енергетиката, насочени към създаване
Коментари Харесай

Създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ ще обсъждат в петък депутатите


Предложенията за промени в Закона за енергетиката, ориентирани към основаване на ликвиден борсов пазар на природен газ към този момент са импортирани в Народното събрание. В петък те ще бъдат подложени на разискване в парламентарната комисия по енергетика. Както декларират в претекстовете си вносителите, препоръчаните законови промени целят основаване и на конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ. С измененията в Закона за енергетиката се потегля към основаване, а след това и развиване на газова борса. Измененията бяха оповестени за публично разискване.

Създаването на лицензирана газова борса няма да попречва участниците на пазара на природен газ да реализират покупко-продажби въз основа на двустранни контракти, разясняват вносителите. Те прецизират, че се основава опция на участници, формиращи пазара и снабдители на ликвидност, които дружно с плануванаъа Програма за освобождение на газ от публичния снабдител и другите ограничения за стимулиране на търсенето и предлагането, обезпечават нужното нарастване на ликвидността в страната.

Предложенията целят прекосяване от контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени. С цел адаптиране на пазара е планувана и Програма за реализация на избрани годишни количества на борсата от страна на публичния снабдител и крайните клиенти.

Изключително значими са измененията, предвиждащи сключването на покупко-продажби от публичния снабдител.

В предложенията за промени пък са вкарани и планове какви количества природен газ би трябвало да предлага през годините публичният снабдител.

Общественият снабдител (Булгартрансгаз) предлага за продажба на проведен борсов пазар на природен газ част от количествата си, кореспондиращи на избран % от потреблението за всяка предишна година, както следва:

1. 7 на 100 през 2020 г.;

2. 13,5 на 100 през 2021 г.;

3. 20 на 100 през 2022 г.;

4. 27,5 на 100 през 2023 г.;

5. 35 на 100 през 2024 година

(2) Количествата по алинея 1 се освобождават при изискванията на подписано регулаторно съглашение сред оператора на проведения борсов пазар на природен газ и публичния снабдител, утвърдено от Комисията за енергийно и водно контролиране. Ценовите механизми за освобождение на природният газ. се дефинират според съглашението.

(3) Освободените количества по алинея 1 са предопределени за консуматори, присъединени към газопреносната и/ или газоразпределителните мрежи на територията на България.

(4) Добивните предприятия оферират не по-малко от 25 на 100 от добития от тях природен газ на проведения пазар на природен газ.
(5) Крайните клиенти и крайните доставчици, присъединени към газопреносната система с годишно ползване над 300 GWh природен газ за миналата година купуват част от нужните им количества природен газ за посочена година непосредствено или посредством търговец на проведения борсов пазар, както следва:

1. 10 на 100 през 2020 г.;

2. 15 на 100 през 2021 г.;

3. 20 на 100 през 2022 г.;

4. 25 на 100 през 2023 година и през 2024 година

(6) Операторите на газопреносна мрежа и операторите на уреди за предпазване закупуват природния газ за лични потребности, в това число газ за софтуерни потребности и газ за балансиране на проведения борсов пазар. “

Вносителите на следващите оферти за смяна на Закона за енергетиката развиват в претекстовете си и тезата, че България има огромен капацитет да се трансформира в районен газов хъб - газов разпределителен център. Изготвената идея за газов хъб „ Балкан “ (разработена взаимно от Европейска комисия и българското правителство) се основава на концепцията обилни количества газ от разнообразни източници да постъпват в действителни физически точки за по-нататъшен транспорт. Ще бъде проведена и газова търговия (хъб), където всеки пазарен участник може да търгува с газ на пазарни правила и потребителите да имат достъп до нови източници и конкурентни цени. За постигането на тази цел, България би трябвало да се трансформира в регулаторен и търговски модел за района на Югоизточна Европа и да извърши избран брой съществени предварителни условия. На първо място обезпечаване достъп до диверсифицирани газови източници, на второ – създаването на инфраструктура, която да свързва България със прилежащите страни и/или газови източници – всички те експлоатирани в цялостно сходство с разпоредбите на Европейски Съюз и не на последно място основаването на отлична комерсиална среда, т.е. търговски модел.

Авторите на законопроекта се ангажират с омекотен развой на търгуване за всички страни и бистрота на цените и преводите при еднакъв достъп до информация за всички пазарни участници. Според тях бъдещият борсов пазар ще даде опция и за хеджиране на рисковете от от ценови промени, включително посредством търговия с разнородни стандартизирани артикули.

Балансирането на газопреносната мрежа също ще се реализира посредством борсата.

В претекстовете се предвиждат и резултатите.

Очакваното осъществяване на препоръчаните ограничения за стимулиране на предлагането на природен газ посредством борсата се прави оценка на:

• 910 млн. m3 природен газ през 2020 г.;

• 1 105 млн. m3 природен газ през 2021 г.;

• 1 300 млн. m3 природен газ през 2022 г.;

• 1 825 млн. m3 природен газ през 2023 г.;

• 2 150 млн. m3 природен газ през 2024 година

Очакваното осъществяване на препоръчаните ограничения за стимулиране на търсеното на природен газ посредством борсата се прави оценка на:

• 694 млн. m3 природен газ през 2020 г.;

• 1 291 млн. m3 природен газ през 2021 г.;

• 1 888 млн. m3 природен газ през 2022 г.;

• 1 985 млн. m3 природен газ през 2023 г.;

• 2 485 млн. m3 природен газ през 2024 година

Количества, търгувани на газовата борса ще може да бъдат осъществени, както следва:

• За покриване на вътрешното ползване на България;

• На прилежащите пазари – Гърция, Турция, Румъния, Македония и Сърбия;

• Чрез съгласуваност сред хъбовете: през Сърбия/ Унгария/ Австрия до Централна Европа; през Румъния/ Унгария до Централна Европа; през Румъния/ Молдова до Украйна (Реверс на Трансбалканския газопровод) и други

• Чрез суапови и спред артикули, в това число варианти и фючърси.

Създаването на борсов пазар на природен газ в България ще докара до повишение на приходите и стандарта на живот в страната, настояват създателите на промените в енергийния закон. Според тях, ще се обезпечи диверсификация на източниците на природен газ, цялостна либерализация на пазара и действителна конкуренция в бранша. За България и целия район ще се покачат сигурността на доставките и опциите за конкурентни цени, което ще усъвършенства и конкурентоспособността на стопанската система.

В документът вкарват и избрания за самата борса и бъдещите играчи.

Според тях, " Оператор на борсов пазар на природен газ " е лице, притежаващо лицензия за образуване на борсов пазар на природен газ.

" Борсов пазар на природен газ " е съвкупността от всички проведени пазарни сегменти, оперирани и управлявани от оператора на борсовия пазар на природен газ, в това число сегмент на търговия на краткосрочни типов и артикули според Регламент (ЕС) №312/2014, на които сегменти се подписват покупко-продажби с природен газ и газови деривати.

„ Газов дериват “ е финансов инструмент, посочен в приложение I, раздел В, точка 5, 6 или 7 от Директива 2004/39/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 април 2004 година по отношение на пазарите на финансови принадлежности, когато този инструмент е обвързван с естествения газ;

„ Участник, формиращ пазара " (В първия вид на измененията е " Маркетмейкър “) е лице, което има подписано съглашение с оператора на борсовия пазар на природен газ с предмет обезпечаване доставката на природен газ на едро от други пазарни зони.

„ Доставчик на ликвидност “ е лице, което има подписано съглашение с оператора на борсовия пазар на природен газ с предмет обезпечаване на покупка на едро на природен газ.

Очакването е следващите промени в Закона за енергетиката да бъдат признати до лятната почивка на депутатите. Газовата борса пък съгласно обещанията би трябвало да тръгне през октомври.

Прочетете повече на: https://www.parliament.bg/bills/44/954-01-43.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР