Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо

...
Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо
Коментари Харесай

Топлофикация се готви да отреже главите на врачани, въпреки по-евтиния газ

Предложенията за покачването на цените на парното в проценти по отношение на цената от 1 април 2020 година стартират от 9,5 % във Варна, минават през 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и доближават 45 % за Бургас, 52% за Разград и 62 % за Враца.
Най- фрапиращо е желаното нарастване на цената с цели 140,5 % за Велико Търново, излиза наяве от оповестените заявки на топлофикациите за нови цени на уеб страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
За множеството градове желаното повишаване е двуцифрено.
За новите нараствания първа заяви някогашният омбудсман Мая Манолова. От заявките излиза наяве, че са изпратени на регулатора в края на март, само че са оповестени на уеб страницата на КЕВР едвам преди два дни.
Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите сделки с “Газпром”, които доведоха до внезапно поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на “синьото злато” на интернационалните тържища. Съгласно съглашението цените на газа бяха преизчислени със задна дата – от август насам, и съветският снабдител възвърне надплатени 150 млн. лв. на “Булгаргаз”, който пък би трябвало да върне надвзетото на своите клиенти, включително и на топлофикациите.
Въпреки спада на цената на природния газ на интернационалните пазари родните топлофикационни сдружения оферират в плановете си завишаване на най-различни разноски като амортизации, заплати, обвързваните с тях осигуровки и обществени заплащания. “Топлофикация София” е завишила и количествата въглеродни излъчвания, което също изисква спомагателни разноски.
“В последна сметка вместо да се понижат цените на парното след оповестеното от държавното управление понижение на цената на газа с 40% и вместо да се върнат надвзетите суми, което по този начин или другояче се очакваше късно – към септември 2020 година, в този момент жителите ще бъдат натоварени с нови, по-високи цени на парното от 1 юли, което е безусловно недопустимо”, разяснява Мая Манолова.
В намерено писмо тя упорства енергийният министър Теменужка Петкова да наложи цялостен мораториум на всевъзможни нараствания на цените на ток, парно, топла вода и газ до анулацията на изключителното състояние, а по-късно – и до края на годината, до момента в който не се стабилизират финансово семействата, жителите и компаниите. Призивът е и насочен и към кмета на София Йорданка Фандъкова като принципал на “Топлофикация София”.
Според Манолова има заплаха от 1 май да се повиши фрапантно и голословно цената на тока на контролирания пазар. Намаленото ползване на електрическа енергия в страната заради насилствения престой на хиляди компании и производства у нас е довело до
дефицити във Фонд „ Сигурност на енергийната система”. За това се е оплакал преди няколко дни шефът на фонда, съгласно който дефицита е към 100 млн. лева “Настояваме енергийният министър да подсигурява, че това няма да докара до наложително обезщетително повдигане на цената на тока от 1 май 2020 година на контролирания пазар, на който са и битовите потребители”, прикани Манолова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР