Предложенията на беларуското външно министерство до Литва и Полша да

...
Предложенията на беларуското външно министерство до Литва и Полша да
Коментари Харесай

Литва и Полша ще трябва да намалят броя на дипломатите си в Беларус

Предложенията на беларуското външно министерство до Литва и Полша да понижат дипломатическия си личен състав в страната са наложителни за осъществяване, съобщи през днешния ден пред държавната организация БелТА представителят на ведомството Анатолий Глаз, представен от ТАСС.

Беларуското външно ведомство предложи през вчерашния ден на Полша и Литва до 9 октомври да съкратят броя на своите дипломати в Минск, с цел да има паритет с броя на беларуските дипломати в техните страни. Минск извика за съвещания посланиците си във Варшава и Вилнюс и прикани двете прилежащи страни да сторят същото, предава Българска телеграфна агенция. 

" Варшава към този момент няма желание да отзовава посланика си в Беларус ", заяви полският първи посланик Збигнев Рау.

" Ние няма да извикаме нашите посланици за съвещания и несъмнено няма да създадем нищо за понижаване на личния състав. Ако рекомендацията стане искане, тогава ще предприемем съответните ограничения ", сподели през вчерашния ден литовският външен министър Линас Линкевичус. 

" С предложенията си Минск реализира суверенните права на Беларус и " никой не е задължен и в действителност не се е канел да ги разисква с литовската страна. Ако оставим настрани дипломатическата казуистика, това значи, че тези оферти са наложителни за осъществяване от литовското външно министерство ", разяснява представителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз реакцията на Вилнюс.

Според Минск 50-те дипломати на Полша в Беларус би трябвало да бъдат сведени до 18, а тези на Литва - от 25 на 14. Беларуското министерство на външните работи заяви също така през вчерашния ден, че в отговор на наложените от Европейски Съюз наказания е изготвило лист с лица, на които се не разрешава да влизат в страната. Същевременно Минск осведоми, че следва преакредитация на публицистите от задгранични медии на работа в Беларус. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР